Сљедеће седмице конкурс за директора СИПА

Срна
Сљедеће седмице конкурс за директора СИПА

САРАЈЕВО - На наредној сједници Независног одбора планирано је доношење одлуке о расписивању јавног конкурса за спровођење процедуре одабира кандидата на позицију директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и утврђивање текста јавног конкурса.

Директор СИПА Дарко Ћулум је на позицију директора изабран у јулу 2020. године када је СНСД био у коалицији са СДА и ХДЗ-ом.

Након конкурсне процедуре тај одбор са кандидатима који испуњавају тражене услове обавља интервјуе, а по окончању поступка одабира, Одбор доставља министру безбједности у Савјету министара имена највише пет кандидата.

Коначну листу кандидата Савјету министра доставља министар безбједности на чији се приједлог именовање и врши.

Посланик СНСД-а у Представнчком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да је чињенца да Ћулум изузетно професионално обавља посао директора Сипе и да је сигурно да су сви става да такав професионалац треба да буде изабран и у наредном периоду.

"Ко год буде изабран за директора такве институције треба да буду изузет из политике и из било које друге сфере, осим професионалне", истакао је Којић.

Он је констатовао да полицијске агенције треба да спроводе активности које им наложе надлежне правосудне институције и да функција директора СИПА треба да остане на нивоу професионализма.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић рекао је да су одлуке о избору свих руководилаца, па и директора СИПА, политичке.

"Немам ништа против да се донесе политичка одлука, али да се изабере адекватна особа, руководилац иако је биран од политике да буде професионалац и да је у стању да се бори против свих девијација", рекао је Бореновић и оцијенио да је позиција директора Сипе једна од кључних у безбједносном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана