Слиједи осам мјесеци кризе

Дарко Момић
Слиједи осам мјесеци кризе

БАЊАЛУКА - Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић данас од српског члана Милорада Додика преузима осмомјесечно предсједавање, а аналитичари и политички функционери оцјењују да нас чека осам мјесеци сталне политичке кризе и напетости као и свакодневне злоупотребе те функције.

Према Комшићевом досадашњем понашању у периодима када је био на функцији предсједавајућег Предсједништва, наши саговорници тврде да се поново може очекивати изношење личних ставова на међународним форумима и састанцима, дијељење лекција страним државницима, прије свега онима из најближег комшилука, као и нови дипломатски гафови, како кажу, незрелог и недораслог политичара.

Политички аналитичар из Мостара Пејо Гашпаревић каже да ће Жељко Комшић остати оно што је већ годинама.

- Комшић је годинама дио великог политичког проблема, а не дио рјешења у БиХ. Он је и до сада био дио проблема, али у улози предсједавајућег његова политичка проблематичност и иритирање Хрвата добиће на снази - оцјењује Гашпаревић.

Он додаје да сљедећих осам мјесеци очекује заоштрену политичку ситуацију и стање сталне политичке кризе и напетости.

- Након што поново преузме дужност предсједавајућег Предсједништва, постаће дио проблема са новом димензијом. Додуше, постоји могућност да са неке озбиљне адресе стигне сигнал Комшићу да буде дисциплинованији и да не иритира, посебно не Хрвате, и да не даје изјаве какве је давао у вези с положајем Хрвата и односима између БиХ и Хрватске које су биле на граници политичке неозбиљности и какве не приличе функционерима тог политичког и институционалног ранга - каже Гашпаревић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да од Комшића очекује да ће на трагу понашања Бисере Турковић покушати да искористи позицију предсједавајућег да се наметне, прије свега на одређеним међународним форумима.

- Увјерена сам да ће се понашати по тој политичкој матрици својственој политичком Сарајеву, као и да ће се у том свом настојању да се прикаже битним неколико пута обрукати кршећи правила сопствене земље. Дакле, то је неко моје доминантно очекивање од Комшићевог предсједавања, а очекујем и да ће злоупотребљавати функцију тако што ће глумити предсједника БиХ који не постоји, да ће се уживјети у улогу представљања Босанаца и Херцеговаца и да ће дипломатском неукошћу покушати да надомјести недостатак легитимитета и кредибилитета - сматра Новаковић Бурсаћ.

Предсједник регионалног одбора ХДЗ-а БиХ сјеверозападна Босна Драган Јуричевић каже да од Комшића не очекује ништа у наредних осам мјесеци, али очекује и прижељкује да се поново кандидује.

- Наравно да од онога ко се представља као хрватски члан Предсједништва, а коме је званични Загреб отворено поручио да тамо није добродошао, не очекујем ништа, нити било ко добронамјеран треба да очекује било шта. Али зато сам сигуран да огромна већина Хрвата у БиХ прижељкује да се он поново кандидује да више завршимо са БиХ, јер то може да буде једини резултат његове политике - каже Јуричевић.

Сједнице

Жељко Комшић је поводом преузимања функције предсједавајућег Предсједништва БиХ рекао сарајевским медијима да је потребно организовање сједница Предсједништва БиХ које неће бити ванредне или телефонске.

- То је важно за функционисање државе, а током протеклих осам мјесеци, када је дужност предсједавајућег обављао Милорад Додик, тога није било - рекао је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана