Славен Гојковић, директор “Шума РС”: Лоше вријеме донијело губитак

Маријана Миљић Бјеловук
Славен Гојковић, директор “Шума РС”: Лоше вријеме донијело губитак

Губитак “Шума Републике Српске” на крају шестог мјесеца ове године износио је 5,1 милион марака, а окидач за овакав резултат су, прије свега, неповољне временске прилике, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” директор “Шума РС” Славен Гојковић.

Навео је да су од 32 организациона дијела, 22 завршила прво полугодиште у минусу.

- Највећи губитак исказала су шумска газдинства из Бањалуке, Добоја и Котор Вароша, а најбољи два из источног дијела Српске - казао је Гојковић који се нада да би ово јавно предузеће у другом дијелу године могло поправити лош резултат с почетка 2023. године, односно полугодишта.

ГЛАС: Како су пословале “Шуме РС” у првом полугодишту?

ГОЈКОВИЋ: Нажалост, прва половина ове године је у суштој супротности са истим периодом лани, када смо имали много боље резултате. На крају јуна ове године на нивоу јавног предузећа исказан је губитак од 5,1 милион марака. Нисмо задовољни. Има субјективних разлога зашто је тако, али, реално, много је и објективних зашто смо дошли у овакву ситуацију. Први квартал због зиме увијек је проблематичан и не можемо остварити производњу. Увијек се надамо да ће други квартал поправити ситуацију. Међутим, ове године имали смо јако лош и други квартал, поготово пети и шести мјесец, када би производња требало да иде већим интензитетом. Било је много кишних дана у мају и јуну, па се ни у тим мјесецима није могла постићи производња како смо планирали.

ГЛАС: У којем проценту је реализован зацртани план производње?

ГОЈКОВИЋ: План производње реализован је у проценту од 78 одсто, што значи да је подбачен за 22 процента. Све је то резултирало крајњим губитком, који дефинитивно не би био такав да су нам временске прилике ишле наруку. Такође, ове године у паду је потражња и за дрвим сортиментима, за разлику од претходних. Тако да је и то утицало на лош резултат.

ГЛАС: Колико је организационих дијелова исказало минус?

ГОЈКОВИЋ: Од 32 организациона дијела, њих 22 исказало је негативан резултат. Имамо поједина шумска газдинства која су у јако тешкој ситуацији и неизвјесно је да ли уопште до краја године може ту да се поправи финансијска слика. Очекујем да ће већи број газдинстава успјети да у другој половини године подигне производњу на некакав оптималан ниво како би на крају исказали позитиван резултат.

ГЛАС: Која газдинства су имала највећи губитак?

ГОЈКОВИЋ: Највећи губитак исказала су шумска газдинства из Бањалуке, Добоја те “Врбања” из Котор Вароша. Најбољи резултат, с друге стране, имала су ШГ “Романија” Соколац и “Јахорина” Пале. За газдинство у Добоју имамо лоше пројекције и до краја године, док се, с друге стране, “Врбања” помјера набоље, али ни ту не полажемо неке велике наде. За Бањалуку се надамо и мислимо да иду у неком позитивном правцу и да ће до краја деветог мјесеца бити добри и на самом крају ове године исказати позитиван резултат.

ГЛАС: Каква су очекивања на нивоу предузећа за друго полугодиште?

ГОЈКОВИЋ: С обзиром на то да нам је прољеће било лоше, поуздаћемо се да ће јесен бити добра. Већ посљедњих пар година имамо добре показатеље у посљедња четири мјесеца. Лани смо имали рекордан октобар о питању извршења плана производње. Август нам је дефинитивно најбољи мјесец у овој години до сада. Имамо позитивне помаке, али видјећемо колико ћемо до краја године успјети санирати лош резултат из првог полугодишта. Очекујемо да септембар и октобар буду ударни мјесеци. Све у великој мјери зависи од добављача и извођача радова, односно у каквој ће они могућности бити да изврше преостале радове, али и од временских услова. Ако нам све буде ишло у нашу корист, поправићемо стање из првог полугодишта.

Смјене

ГЛАС: Хоће ли бити промјена на челу газдинстава која су остварила негативан резултат?

ГОЈКОВИЋ: Имали смо промјену на челу газдинства у Дринићу, гдје је смијењен Сретко Станковић, а именована Слађана Бањац за вршиоца дужности директора.  Видјећемо шта све можемо урадити да предуприједимо производњу и санирамо лош резултат из првог полугодишта што је више могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана