Слање помоћи Словенији чека одлуку Савјета министара

Маријана Миљић Бјеловук
Слање помоћи Словенији чека одлуку Савјета министара

САРАЈЕВО, ЉУБЉАНА - Савјет министара БиХ требало би хитно да засједа и донесе одлуку о слању међународне помоћи Словенији у санирању посљедица катастрофалних поплава, рекао је “Гласу Српске” министар безбједности БиХ Ненад Нешић.

Навео је да је од представника цивилних заштита Српске и ФБиХ прикупио информацију са којим средствима располажу и шта могу понудити Словенији.

- Са таквом одлуком идемо ка Савјету министара који би требало да донесе одлуку о пружању међународне помоћи у складу са Европским механизмом цивилне заштите. На тај начин имали бисмо право на поврат 75 одсто утрошених сопствених средстава од стране ЕУ - казао је Нешић.

Нагласио је да су у току јучерашњег дана прослиједили све податке Савјету министара, који треба што хитније да засједа и донесе одлуку о слању међународне помоћи земљи која је страдала у поплавама. 

- Могу цивилне заштите да иду и самостално, али онда неће имати право на поврат новца - закључио је Нешић и подсјетио да је претходни сазив Савјета министара донио одлуку да БиХ приступа Европском механизму цивилне заштите.

Словенија је у свом захтјеву тражила помоћ у тешкој механизацији неопходној за чишћење терена на поплављеним подручјима. Такође, тражени су и понтонски мостови, а с обзиром да тиме располажу Оружане снаге БиХ, Нешић је тај захтјев прослиједио Министарству одбране БиХ на даље поступање.

Вршилац дужности директора Цивилне заштите РС Милан Новитовић рекао је “Гласу” да БиХ нема капацитет, већ ентитети и да су они спремни да ставе своја средства на располагање за помоћ Словенији.

- За употребу капацитета Српске одлуку доноси Влада РС уз претходно прибављено мишљење Цивилне заштите РС, а свакако уважава се и мишљење предсједника Српске. Наше екипе су у приправности без обзира да ли ћемо тамо ићи са радним машинама или у својству оперативаца - рекао је Новитовић који је током викенда боравио у Словенији.

Највјероватније ће Словенија, наводи он, измијенити захтјев за помоћ, односно према информацијама са којима располаже, имају довољно радних машина али су им потребни људи за руковање, као и они за рад на терену.

Поплаве које су у петак погодиле Словенију нанијеле су огромне проблеме, а Давид Тепић који већ дуже живи са породицом у Цељу наводи да је ријека Савиња која протиче кроз то мјесто надошла од четири метра до пет метара.

- Грађани су евакуисани из превентивних разлога, њих од 4.000 до 5.000. Ситуација је тренутно мирнија него претходних дана. Ватрогасци и цивилна друштва чисте путеве, подруме, цесте, односно санирају све оне посљедице које су иза себе оставиле обилне поплаве - казао је јуче “Гласу Српске” Тепић и додао да све институције у том мјесту у Словенији које су погодиле поплаве раде. 

И док се у БиХ чека засједање Савјета министара, Хрватска је јуче донијела одлуку о пружању хитне помоћи подручјима који су погођени поплавама у Словенији, која је у недјељу упутила молбу за помоћ путем Механизма Уније за цивилну заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана