Сладоје продаје јагњад да плати драконску казну ЦИК-у

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Г.С.

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ је казном од 20.000 марака значајно подигла мој рејтинг, тако да ћу захваљујући њима и побиједити на изборима.

Частићу их због тога, а продајом јагњади даћу им те паре што траже.

Рекао је то „Гласу Српске” кандидат ПДП-а за начелника општине Калиновик, којег је у петак ЦИК казнио са 20.000 КМ те додатних 3.000 КМ изрекао странци из које долази.

Ријеч је о највећој казни у овогодишњој изборној кампањи, а Сладоје је кажњен због, како су из ЦИК-а навели, говора мржње, јер је објавио предизборни плакат у војној униформи и порукама и позивима „на мобилизацију алудирајући на гласање за локалне изборе”. ЦИК-у је спорно и што је Сладоје „кандидат за Младићево”, што је по њима директна асоцијација на команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

- Однијећу им једно добро јагње, да их частим. Толико су ми дигли рејтинг да ће идући начелник Калиновика бити чобан. Нон-стоп ми звони телефон, јављају ми се људи и дају подршку. Када стигне казна, уложићу жалбу, а ако они уваже да сам ја чобан, да имам 120 марака примања као војник можда ће и казну спустити. Ако то не ураде, продаћу јагањце и платити казну - казао је Сладоје.

Када је ријеч о мобилизацији на коју је позвао, Сладоје наводи да је мислио да што више људи изађе на изборе.

- Униформа коју носим није Војске Републике Српске, него Краљевине Југославије. То је успомена од мојих прадједова који су служили Краљевини. Појам Младићево је због тога што је то презиме популарно на нашем терену. Од сваког од ових појмова имаћу од десет до двадесет одсто тако да ћу ја проћи супер у односу на моје противкандидате - поручио је Сладоје и додао да ће, као будући начелник ове општине, увести реда у њено функционисање.

И у ПДП-у су незадовољни казном коју је Сладоје добио, а генерални секретар те странке Ненад Вуковић навео је да је ријеч о драконској и непримјереној казни.

- Подржавам да ЦИК уређује ствари везане за преурањену предизборну кампању и спровођење закона и подзаконских аката. Међутим ово што се дешава за драконске финансијске казне је заиста непримјерено и претјерано у сваком смислу - казао је „Гласу” Вуковић.

Такође, навео је и да је невјероватно да ЦИК није уважио објашњења и изјашњења која се Сладоју стављају на терет.

- Он је када је у питању мобилизација алудирао на окупљање грађана како би се промијенила власт. Такође, униформа је нешто што у српском народу симболизује часност, поштење и заслуге. Сладоје није позивао ни на шта што би могло бити тенденциозно и ратнохушкачки - казао је Вуковић који сматра да је цијели случај предимензиониран.

Више пута је, наводи Вуковић, понављао да свједочимо улози разних официра из бошњачког и хрватског народа у цивилном животу након рата.

- Имамо бројне генерале такозване Армије БиХ који су начелници  општина, министри те многе друге. Исто тако хрватски, како их зову, бојовници, учествују у цивилном животу и никоме се никада ништа није стављало на терет у политичком смислу. И сада би требало да се цијела прича сломи на неком Влади Сладоји из Калиновика - закључио је Вуковић.

Штанцају казне као на траци

ЦИК је у петак написао и додатну казну ПДП-у и то у износу од 8.000 КМ, а поред тога кажњен је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић исто са 8.000 КМ јер је, како сматра ЦИК, злоупотријебио функцију градоначелника у изборне сврхе. ЦИК је по сличном основу казнио и СДП са 10.000 КМ, али није Нермина Никшића који је такође злоупотријебио функцију премијера за промоцију политичке партије.

Осим њих кажњени су и СНСД, због преурањене кампање и злоупотребе дјеце у политичке сврхе са по 8.000 КМ. Такође, кадар те странке Љубо Нинковић кажњен је са 7.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана