Слађан Јовић, директор ЖРС: Поспремање ћемо завршити до краја године

Маријана Миљић Бјеловук
Слађан Јовић, директор ЖРС: Поспремање ћемо завршити до краја године

Рок за реструктурирање “Жељезница Републике Српске” овај пут биће испоштован и неће бити помјерен. Дакле, поспремање у овом предузећу биће завршено са крајем године, рекао је “Гласу Српске” директор овог јавног предузећа Слађан Јовић.

Он се у интервјуу “Гласу” осврнуо и на резултат пословања предузећа за прошлу годину те додао да је предузеће поново остварило милионски губитак, али и изразио наду да ће, након што буде завршен процес реструктурирања, предузеће стати на зелену грану и почети да биљежи позитиван резултат.

ГЛАС: Како су “Жељезнице РС” завршиле прошлу годину?

ЈОВИЋ: Отприлике на нивоу резултата из 2022. године, односно око 20 милиона марака губитка. У току је процес књижења имовине како бисмо завршили зацртано реструктурирање предузећа крајем године.

ГЛАС: Рок за реструктурирање предузећа помјеран је у више наврата до сада, а посљедњи рок је 31. децембар 2024. Хоће ли то коначно бити испоштовано?

ЈОВИЋ: Хоће. То је посљедњи рок и нема помјерања. У току је књижење имовине, како бисмо стекли све предуслове и са крајем године завршили процес реструктурирања. Урађена је нова процјена имовине, односно ниједна имовина која је до сада процијењена није књижена откако су “Жељезнице РС” формиране и сада се све то мора завршити да би се тачно могло знати која је имовина “Жељезница”, а која Републике Српске и то како би у наредном периоду свако могао да управља својом имовине.

ГЛАС: Који су кораци након тога у реструктурирању?

ЈОВИЋ: Потребно је урадити и донијети статуте нових предузећа, односно како би формирали зависна предузећа инфраструктуре, послова операције те путничког саобраћаја и холдинг. Дакле, биће три зависна предузећа у оквиру холдинга “Жељезница РС”. То је нешто попут садашње “Електропривреде РС”.

ГЛАС: Да ли би предузеће након што буде завршен процес реструктурирања коначно требало да биљежи позитивне резултате?

ЈОВИЋ: Наравно да хоће, јер кроз тај дио свако ће морати да сервисира своје обавезе. Карго оператер ће коначно моћи да живи од свог превоза, а Република Српска ће морати да улаже у своју инфраструктуру како је то дефинисано законом. Жељезнице ће коначно моћи да функционишу несметано и да доносе позитиван резултат. 

ГЛАС: Који су тренутно проблеми у предузећу и колику је штету нанијела обустава транспорта жељезне руде из Омарске ка Зеници?

ЈОВИЋ: Сервисирамо све обавезе на вријеме. Сви лични дохоци запосленима су исплаћени уз доприносе, као и обавезе према добављачима. Након два и по мјесеца крајем јануара транспорт жељезне руде из Омарске ка Зеници је одблокиран, тако да смо у фебруару превезли око 120.000 тона жељезне руде из Приједора. Обустава транспорта нанијела је штету предузећу. Имали смо уговором дефинисано да ћемо превести око милион и 400 тона руде у прошлој години, а ми смо превезли око милион и стотину тона. Дакле, када се подвуче црта око 300.000 тона мање смо превезли жељезне руде од планираног износа за Зеницу.

Поскупљење карата

ГЛАС: Нови цјеновник у путничком унутрашњем саобраћају “Жељезница РС” ступио је на снагу од почетка овог мјесеца. Због чега су услиједиле корекције цијена карата?

ЈОВИЋ: Цијена карата повећана је за 20 одсто и одлучили смо се на то усаглашавање са тржишним цијенама јер с­мо посљедњи пут кориговали цјеновник 2018. године. Жељезнице су морале да посегну за том непопуларном мјером због инфлације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана