Слабо интересовање за добровољни одлазак из “Жељезница РС”

Маријана Миљић Бјеловук
Слабо интересовање за добровољни одлазак из “Жељезница РС”

БАЊАЛУКА - На јавни позив за добровољни одлазак из “Жељезница РС” уз исплату стимулативних отпремнина, који је био отворен два мјесеца, пријавило се 20 радника, а услове за одлазак из јавног предузећа на овај начин испунило је свега њих 12.

Наиме, “Жељезнице РС” су и раније ове године расписале јавни позив за добровољни одлазак из предузећа уз исплату стимулативних отпремнина, који је био отворен 15 дана, а тада је листа запослених смањена за 25 радника, односно толико запослених је испунило услове за добијање отпремнине.

У “Жељезницама РС” сматрали су да је тада остављен кратак рок за пријаву радника за отпремнина, због чега су расписали нови јавни позив још 15. октобра који је био отворен два мјесеца, односно до 15. децембра. Запосленима је остављен дужи рок за пријаву, али је епилог другог јавног позива лошији од првог.

Малу заинтересованост за исплату стимулативних отпремнина руководство “Жељезница” приписује томе да запослени виде да јавно предузеће полако, али сигурно стаје на здраве ноге.

- Запослени се не пријављују за отпремнине јер виде своју сигурност и стабилност у јавном предузећу. Посљедњих година доказали смо да “Жељезнице РС” могу бити функционалне. Уз помоћ Владе и Свјетске банке ући ћемо у нови инвестициони циклус, тако да у наредном периоду можемо бити само још стабилније предузеће. Све су то радници препознали и неће да траже запослење - рекао је “Гласу Српске” директор “Жељезница” Слађан Јовић и додао да неће више расписивати јавне позиве за добровољни одлазак из предузећа уз исплату стимулативних отпремнина.

На јавне позиве могло се пријавити искључиво нетехничко особље запослено у ЖРС којем су понуђене отпремнине у износу посљедњих 12 исплаћених личних доходака, односно плата.

Јовић годину на измаку за јавно предузеће оцјењује као изазовну те наглашава да га радује чињеница да никоме ништа не дугују.

- Све плате у току године су исплаћене, као и све обавезе које иду уз то. Такође, немамо никаквих дуговања ни према добављачима. Никоме ништа не дугујемо - закључио је Јовић.

“Жељезнице РС” се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке у износу од 100 милиона марака, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја 2021. године, управа је у два наврата тражила продужење рока, што је Свјетска банка прихватила па је сада рок за завршетак пројекта крај 2024. године.

Планом реструктурирања предвиђено је конвертовање дуга према Влади РС у капитал и формирање новог јавног предузећа као холдинга са три зависна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктура.

Превоз руде

Слађан Јовић очекује да “Жељезнице РС” почну у другој половини јануара да превозе жељезну руду из Омарске ка Зеници.

Наиме, транспорт руде ка Зеници обустављен је у првој половини новембра и то због обуставе рада зеничког “Арселор Митала”. Међутим, зеничка компанија почела је са радом половином децембра.

- Немамо од њих још повратну информацију када ће поново почети превоз руде, али ми очекујемо да то буде већ у другој половини јануара - навео је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана