Укинут имунитет Салију Бериши, отворен пут за његово хапшење

Анадолија
Укинут имунитет Салију Бериши, отворен пут за његово хапшење

ТИРАНА - Скупштина Албаније је са 75 гласова изгласала укидање парламентарног имунитета бившем премијеру Салију Бериши (Берисха), чиме је на захтјев Специјалног тужиоца отворен пут за његово хапшење, преноси Анадолија.

Скупштина Албаније одобрила је захтјев Специјалног тужилаштва за борбу против корупције и организованог криминала у Тирани (СПАК) за давање дозволе за хапшење бившег премијера Берише.

Предметни захтјев је усвојен током тензија на данашњој сједници парламента која је трајала око девет минута. За укидање имунитета било је 75 од 140 посланика у албанском парламенту, док је сједници присуствовао и сам Бериша.

И данашњу сједницу Скупштине Албаније обиљежиле су тензије и инциденти, будући да су заступници Демократске партије Албаније (ПД) и други посланици опозиције ван посланичких група столицама блокирали говорницу, бацали димне бомбе е и сукобљавали се са стражарима приликом уласка у салу.

Након усвајања захтјева за скидање посланичког имунитета, Специјални првостепени суд за корупцију и организовани криминал Албаније мора одлучити о измјени мјере сигурности бившем премијеру Бериши.

СПАК је 12. децембра затражио од Скупштине Албаније да одобри хапшење/лишење слободе бившег премијера Берише, кроз измјену сигурносне мјере. Тренутно, бивши премијер Бериша је принуђен да се појави пред судском полицијом, а изречена му је и забрана напуштања земље због оптужби и за корупцију.

Беришином зету, Јамарберу Малтезију, првобитно је одређена мјера „затворског притвора“, а потом и „кућног притвора“, јер је осумњичен за корупцију и прање новца. Наводно је Бериша промијенио неке законе у корист зета у приватизацији терена и спортских објеката Фудбалског клуба Партизан и Спортског клуба Партизан у Тирани.

Бившег премијера Беришу су САД и Велика Британија раније прогласиле особом „нон грата“.

Бериша је обављао функцију предсједника Албаније у периоду од 1992. до 1997. и премијера од 2005. до 2013., док је на изборима 25. априла 2021. изабран за посланика опозиционе странке, Демократске партије Албаније.

У Скупштини Албаније Бериша тренутно обавља функцију као посланик ван посланичких група, због недавних сукоба унутар Демократске партије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана