Скуп у Новом Горажду: Граница постоји, бранићемо је

Срна
Foto: Срна

НОВО ГОРАЖДЕ - Грађани окупљени на међуентитетској граници у Доњој Сопотници код Новог Горажда како би дали подршку институцијама Републике Српске поручили су данас да граница постоји и да је доста провођења силе.

На скупу се окупило више од 2.800 људи којима је предсједник Борачке организације Ново Горажде Витомир Мастило захвалио за одзив и истакао да су тиме показали да влада братска слога и јединство.

„Са овог скупа дајем пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и директору Сужбеног Гласника Милану Лукићу. Са овог мјеста позивам наш народ и разуман свијет да нас погрешно не протумаче, јер знамо ми наше границе и желимо да у миру живимо и развијамо пријатељске односе. Поручујемо да је доста провођења силе јер граница постоји“, нагласио је Мастило.

Он је нагласио да нико не би смио да дира у имовину и право њеног кориштења, али да неки настоје да прекрајају границе, а у ствари планирају да наруше мир.

Мастило је подсјетио да је народ, када су то посљедњи пут урадили, скупо платио слободу, али и она је ипак дошла у тренутак када су то они хтјели.

„У БиХ данас у два ентитета у миру и слози живе сва три конституивна народа и тај мир по сваку цијену морамо да очувамо“, рекао је Мастило.

 

Он је додао да је Кристијан Шмит можда син неког неуспјелог вође који је проводио силу над српским прецима, па се досјетио да би он то можда могао довршити, али кад је наишао на отпор челника Српске почео је подносити неке нелегалне и ненадлежне тужбе.

Предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила из Фоче Јанко Филиповић да су институције Републике Српске једини гарант опстанка српског народа на овом простору.

„Свјесни смо сви шта се дешава са нашим народом, сви видимо како наши сународници пролазе на Косову и Метохији, прогони их једно по једно, у Хрватској на споменицима је забрањено писати ћирилицом. Због тога је дужност и обавеза сваког од нас да чува суверенитет, територијални интегритет, уставни поредак и политичку независност Републике Српске“, истакао је Филиповић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је новинарима да је порука са скупа јасна, а то је да граница постоји.

Скупу под мотом „Граница постоји“ присуствују савјетник предсједника Републике Српске Бранислав Окука, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Присутни су и начелници општина Ново Горажде Мила Петковић, Рогатице Милорад Јагодић, Фоче Милан Вукадиновић, Вишеград Младен Ђуревић, Пала Бошко Југовић, те бројни грађани Вишеграда, Новог Горажда и Рудог.

Скуп су обезбјеђивали припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и ЕУФОР.

Претходни скуп одржан је 6. октобра на међуентитетској граници у Пелагићеву, а скупови су у раније периоду одржани у Добоју, Источном Новом Сарајеву, Лопарама, Невесињу, на Лапишници у општини Источно Стари Град, Рибнику, Фочи, Оштрој Луци и Власеници.

„Горажде портал“ објавио је раније данас на „Фејсбук“ страници да ће снимати све људе из Новог Горажда који буду данас присуствовали скупу „Граница постоји“, а у остављеним коментарима испод објаве истичу се поруке мржње, укључујући пријетње по живот учесницима скупа.

Из Министарства унутрашњих послова (МУП) Босанско-подрињског кантона Срни је речено да они прате портале и читавају коментаре објављене на друштвеним мрежама, те да брзо реагују на противзаконит садржај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана