Шкипина: Пале заслужују статус пријестонице Српске

СРНА
Шкипина: Пале заслужују статус пријестонице Српске

ПАЛЕ - Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је да Пале по свом историјском националном и културном значају за Српску заслужују да им се да статус пријестонице Републике Српске.

"Пале су кућа Републике Српске, мјесто гдје су се у најважнијим временима доносиле одлуке које су осигурале опстанак и развој Српске", рекао је Шкипина у уводном излагању на научној трибии "Пале – пријестоница Српске".

Он је истакао да бити посланик Народне скупштине Републике Српске представља огромну част и одговорност.

"Уз обавезу да осигурамо развој Републике Српске, Народна скупштина носи огромну одговорност према онима који су у готово немогућим условима одолијевали притисцима и осигурали да земља наших предака задржи српско име и слободу, а баш у тим данима сједиште Народне супштинне Српске било је у Палама", рекао је Шкипина, који је иницијатор да се Палама додијели статус пријестонице Српске .

Наводећи да је јавности већ позната иницијатива да се општини Пале додијели статус пријестонице, Шкипина је рекао да се општини ништа не додјељује, већ само даје оно што Палама по њиховој улози, значају и насљеђу припада.

Шкипина је прецизирао да термин пријестоница означава главни град или град који за једну земљу има посебан историјски, културни и национални значај.

"Уз поштовање свих градова и општина у Републици Српској, тешко је замислити град који је својим значајем и залагањем на историјском, културном и националном плану дао више Републици Српској од Пала", нагласио је Шкипина.

Он је подсјетио да су Народна скупштина, предсједник, Влада Српске и друге институције своје прве одлуке и активности направили на Палама.

"Од тих дана Република Српска непрекидно се развијала, учвршћивала и јачала темеље слободе српског народа", рекао је Шкипина и додао да је српски народ свјестан потребе да памти све жртве за слободу, а да то памћење има снагу тек онда када га уједињени преносимо.

Шкипина је изразио наду да ће данашњи скуп истаћи аргументе да Република Српска општини Пале укаже оно што Пале у историјском, националном и културном погледу заслужују - да носе име пријестонице Српске.

"У претходним годинама заједнички смо градили Републику Српску и Пале, надам се да ћемо то наставити", закључио је Шкипина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана