Скандал у Аустрији: Официр из БиХ одбио да се рукује са министарком

ГС
Скандал у Аустрији: Официр из БиХ одбио да се рукује са министарком

На Терезијанској војној академији у Бечком Новом Мјесту у Аустрији, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, дошло је до инцидента када је један официр из Босне и Херцеговине одбио да се рукује се с министарком одбране Клаудијом Танер.

Према извјештају аустријског листа Куриер, овај инцидент се одиграо током традиционалне церемоније која представља врхунац годишњих активности академије.

Официр је одбио руковање са министарком, позивајући се на своја вјерска увјерења “која му не дозвољавају да се рукује с женама”. Као посљедица његовог поступка, војник је одмах искључен из остатка церемоније, а није му уручен ни традиционални академијски прстен, што је потврдило Министарство одбране Аустрије, преноси Нови.ба.

Аустријски медији су пренијели да је замјеник министра одбране Босне и Херцеговине, Славен Галић, био унапријед обавијештен о томе да се официр неће руковати с министарком. Из тог разлога, војник није ни био позван на бину. Танер je изразила незадовољство овим инцидентом, а Галић се касније извинио у име Босне и Херцеговине.

Аустрија већ дуги низ година обучава војне кадрове из држава Западног Балкана, укључујући Босну и Херцеговину и Црну Гору, с циљем јачања стабилности у том региону. Ове земље немају сопствене официрске школе, а претходно су своје официре обучавале у Турској. Европска унија је подржала овакав вид сарадње.

На церемонији, Славен Галић је нагласио значај аустријске подршке у изградњи Оружаних снага Босне и Херцеговине и похвалио високи ниво обуке која се пружа на Терезијанској војној академији, указујући на важност оваквих програма за развој војних капацитета у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана