Скандал из Беча добија наставак: Расправа о кадету исламисти и у Парламенту

Маријана Миљић Бјеловук
Скандал из Беча добија наставак: Расправа о кадету исламисти и у Парламенту

САРАЈЕВО - Бура из Беча, коју је изазвао кадет бошњачке националности, не јењава посебно након што га је министар одбране БиХ Зукан Хелез наградио уговором о ангажовању у професионалну војну службу, а овим питањем ускоро ће се бавити и надлежна комисија Парламента БиХ.

Поменути кадет Бењамин Фукеља одбио је да се поздрави са министарком одбране Аустрије Клаудијом Танер, правдајући то својим вјерским увјерењима. Након повратка у БиХ умјесто да казни Фукељу, Хелез је у строгој тајности потписао уговор са њим те је он званично од првог октобра официр у Оружаним снагама БиХ у почетном чину потпоручника.

Из Министарства одбране БиХ се не оглашавају о овом питању, али у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ наводе да ће се већ на првој наредној сједници ово питање наћи на дневном реду.

- То што се догодило у Бечу је срамота и невиђена брука за БиХ, која се показала као непоуздан партнер својим партнерима. Аустрија у потпуности финансира обуку кадета из Оружаних снага БиХ. То је у ствари донација Оружаним снагама и несхватљиво је да неко ко на било који начин представља земљу њу  обрука те учини је потпуно непоузданим партнером - казао је “Гласу Српске” замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Радован Ковачевић.

Нагласио је да би такве кадете без имало сумње требало кажњавати те да они не смију бити дио Оружаних снага БиХ.

- Нажалост, видим да се већ у медијима појавила информација да је са њим потписан уговор о ангажовању у Оружане снаге. Због тога ћу на првој наредној сједници Комисије за одбрану и безбједност затражити потпуну информацију од надлежних те ћу предложити да заједнички став о овом питању буде да такви кадети никада не смију да буду дио Оружаних снага - поручио је Ковачевић и додао да би дио Оружаних снага требало да буду они који представљају све у БиХ.

Нагласио је да такви људи, као што је поменути Фукеља, не представљају сигурно Републику Српску, нити могу да представљају БиХ на начин на који БиХ једино може да постоји, а то је као заједница три конститутивна народа и два ентитета.

Ковачевић је подсјетио и да је прије Хелеза на челу Министарства одбране БиХ управо била жена и то Марина Пендеш те додао да ће данас - сутра можда опет бити министар одбране.

- Да ли је нормално да имате било којег официра и подофицира у Оружаним снагама БиХ који одбија да се рукује са својим командантом? То није нормално. С обзиром да је ријеч о кадету који долази из Сарајева, а да је градоначелница тог града његова имењакиња, поставља се питање да ли би Бењамин пружио руку Бењамини - упитао је за крај Ковачевић.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић изјавио је Срни да ће покренути дисциплински поступак против лица које је на Терезијанској војној академији у Аустрији изазвало инцидент, без обзира на пријем у професионалну војну службу. Навео је и да би то било далеко ефектније да је урађено одмах након инцидента, док се ово лице налазило у категорији кадета.

На Терезијанској војној академији у Аустрији, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, Фукеља је одбио да се рукује са Танеровом јер је жена. Тај инцидент догодио се за вријеме традиционалне церемоније која представља врхунац годишњих активности академије. Он је након тога искључен са остатка церемоније, а није му уручен ни традиционални академијски прстен.

Лоша порука

Док Зукан Хелез ћути, огласио се његов замјеник Александар Гогановић који је потврдио да је Хелез у тајности потписао уговор са Бењамином Фукељом, који је направио инцидент у Аустрији одбивши да се рукује с министарком одбране Аустрије.

- Шеф кабинета потврдио ми је информацију да је тај кадет још у понедјељак потписао уговор са Министарством одбране и од тада је он званично припадник ОС БиХ у почетном официрском чину, потпоручник - рекао је “Гласу” Гогановић.

Истакао је да је ово лоша порука свим припадницима Оружаних снага и међународним партнерима, али и да потписани уговор може оставити кобне посљедице у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана