Сједница НСРС кренула питањем: Гдје је Сара?

МојаХерцеговина
Сједница НСРС кренула питањем: Гдје је Сара?

Посланик Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић отворио је данашњу сједницу Народне скупштине Републике Српске питањем упућеном премијеру РС Радовану Вишковићу питањем “Гдје је Сара”.

Вучинић је скренуо пажњу на случај мистериозне смрти и нестанка тијела новорођенчета у Универзитетском клиничком центру Бањалука и документарни филм Јелене Јевтић, новинарке Центра за истраживачко новинарство, који је до сржи потресао јавност почетком априла ове године, али још увијек није покренуо институције да се озбиљно посвете и истраже овај случај.

“Вјерујем да сте упознати са свим тужним детаљима ове тужне приче и волио бих да ми кажете да ли се одмакло у истрази и да ли су започете неке нове и хоће ли бити одговорних. Да ли ће институције открити гдје је Сара ако је жива, а ако није, гдје је њено тијело? Да ли су се институције и министарства посветили овој теми и хоће ли се напокон сазнати одговор на ово питање”, рекао је Вучинић, те додао да се овдје не ради о једном случају и да таквих има на десетине, а да оговоре морају дати надлежни.

Случај мистериозне смрти новорођенчета из 2018. можда није једини: Гдје су Сара и друге бебе? (ВИДЕО)

Вишковић је био опрезан у одговору. Рекао је да не жели било кога да повриједи или каже нешто што би могло да нанесе бол породици након више година.

“Могу само да апелујем на истражне органе да свако одради свој дио посла да би се ово питање разријешило. Да одговорим данас на ова питања, не бих себи дозволио такву врсту луксуза. Користим ову говорницу и НСРС и да позовем све надлежне институције да раде у оквиру у својим надлежностима, а они то могу и на основу овог постављеног питања, медијског упита и тако даље. По закону, они морају реаговати и истражити. Пуну подршку Владе РС имаће и тужилаштва и родитељи и било ко ко има питања, а ми ћемо помоћи”, рекао је Вишковић, преноси МојаХерцеговина.

Посјетимо, документарни филм “Гдје је Сара?” који је почетком априла у фокус јавности вратио причу о смрти бебе мајке Александре Благојевић и оца Милоша Купрешанина који годинама безуспјешно траже гроб свог дјетета.

У посљедњих годину дана потрагу су наставили уз помоћ новинара ЦИН-а које су вјерно приказале борбу са препрекама система и сву хладноћу здравственог система.
Наводећи да у Универзитетско клиничком центру Републике Српске у Бањалуци годишње умре 20 новорођенчади, чија се тијела након обдукције, ако их не преузму родитељи, шаљу Јавном предузећу „Градско гробље“, које их сахрањује поред других беба истих судбина.

Тражећи Сару, њени родитељи су морали ископати два тијела са дјечије парцеле бањалучког гробља на Побрђу, али ни у једној нису пронашли остатке свог дјетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана