Сједница Народне скупштине 18. јула, на дневном реду криминализација клевете

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Четврта редовна сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за идући уторак, 18. јул, са почетком у 10 часова. На дневном реду је 16 тачака, одлучио је скупштински Колегијум.

Измјена Кривичног законика Републике Српске, којом се уводи криминализација клевете ће бити на дневном реду одмах иза Актуелног часа и посланичких питања, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

 Он је рекао да сматра да су према приједлогу закона новчане казне снижене у довољној мјери да се може сматрати да криминализација клевете практично не постоји, иако се та одредба и даље налази у тексту.

Истиче да ће правни тим Уједињене Српске анализирати текст закона и да ће након тога донијети став о поменутом закону.

Шефови клубова ПДП и Листе за правду и ред тражили су да се "скине" са дневног реда тачка о измјени Кривичног законика Републике Српске, али то није прихваћено.

Новинарска заједница, невладине организације и међународни представници, укључујући ЕУ, Савјет Европе, ОЕБС, САД и друге земље и организације упозорили су да би овај закон значајно угрозио слободу изражавања у Републици Српској и довео до низа проблема и ограничења у раду медија ако би умјесто до сада предвиђених новчаних санкција за клевету и увреду био покренут кривични поступак од стране државе.

- На колегијуму смо се изјашњавали и о приједлогу бошњачких посланика да се разматра приједлог резолуције о Сребреници. Представници клубова власти гласали су "за". Суздржани су били посланици опозиције Небојша Вукановић и Игор Црнадак - рекао је Стевандић.

Истакао је да ће на сједници бити разматрани и нацрти закона о електронском новцу, те о измјени и допуни Закона о државним становима на којима не постоји станарско право.

Према његовим ријечима, на дневном реду је и Нацрт закона о измјени и допунама Закона о пољопривредним задругама, те обавјештење о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Народна скупштина Републике Српске разматраће и извјештаје Фискалног савјета за 2022. годину, годишњи извјештај ВСТС-а БиХ за 2022. годину, извјештај Агенције за високо образовање Републике Српске за прошлу годину, извјештај о раду Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске за 2022. годину, те Комисије за жалбе за прошлу годину.

На дневном реду је и информација Одбора за заштиту животне средине о одржаној тематској сједници "Активности надлежних институција Републике Српске поводом намјере Хрватске да одложе радиоактивни и нуклеарни отпад на локацији Трговска гора у непосредној близини границе БиХ са Хрватском".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана