Сјећање на страдалнике: Јасеновац као симбол васкрсења

ГС
Сјећање на страдалнике: Јасеновац као симбол васкрсења

ЈАСЕНОВАЦ - Његово преосвештенство епископ западноевропски Јустин осветио је данас у Јасеновцу сталну изложбену поставку под називом "Усташка болница у Јасеновцу 1942-1945", а данашња порука из Јасеновца јесте да су Срби, иако су страдали, побиједили, васкрсли и да се такви враћају овдје.

Изложба је посвећена заточеницима у болници - Србима и Јеврејима који су били приморани да раде и пружају прву помоћ злочинцима који су касније убијали њих и њихове најближе, а освештању изложбене поставке присуствовали су бројни званичници из Републике Српске, Србије и други гости.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован рекао је новинарима да је изложба приређена у објекту у којем се налазила усташка болница, а који је откривен 2017. године на имању породице Клинцов и представља највеће откриће везано за систем јасеновачких логора послијератног периода.

Он је нагласио да је народ у Републици Српској највећи и једини прави чувар јасеновачког завета.

- Данашња порука из Јасеновца јесте да смо побиједили и да се такви враћамо овдје, иако смо страдали. Република Српска у смислу сјећања на Јасеновац чини највише, а треба још више у складу са својим моћима, рекао је владика Јован и додао да је у томе важна подршка Србије.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је Срни да страдање Срба у Јасеновцу никада неће и не смије бити заборављено.

- Срби су у томе јединствени, и то би била наша данашња главна порука из Јасеновца. Опстали смо и остали овдје ма колико се други трудили да нас униште. Срби су васкрсли. Имамо први пут двије државе - Србију и Републику Српску и морамо да их јединствено бранимо и његујемо јер су једини гарант нашег опстанка, да нам се не би дешавале ствари попут Јасеновца, поручио је Нуждић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је Срни да се Србима никада не смије поновити геноцид у Јасеновцу који је, нажалост, њихов највећи подземни град.

- То је спровела НДХ уз подршку Њемачке и Римокатоличке цркве, а ради уништења Срба на овим просторима. То је наставила касније и такозвана демократска Хрватска. Зарад опстанка морамо памтити наше жртве и бранити своје интересе, истакао је Остојић.

Министар информисања и телекомуникација Србије Дејан Ристић рекао је да су данашње главне поруке из Јасеновца памћење, незаборав, те праштање у мјери у којој људско биће може да опрости злочин геноцида од Независне Државе Хрватске у Другом свјетском рату.

- Ту је и обавеза и завет сећања, као и знања о ономе што се догодило на целој територији НДХ. Никад не смемо заборавити да је геноцид над Србима осмислила и спровела НДХ, рекао је Ристић новинарима.

Он је нагласио да треба чувати аутентичне објекте који се односе на концентрациони логор Јасеновац ради будућих генерација.

Принц-наследник Филип Карађорђевић изјавио је да је Јасеновац рана српског рода која не може да зарасте и да је сећање на новомученике јасеновачке обавеза и према прецима и према потомцима.

Принц Филип, први члан краљевске породице Карађорђевић који је посетио Јасеновац, присуствовао је данас, четврту годину заредом, обележавању сећања на Свете новомученике јасеновачке у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Спомен-подручју Јасеновац данас је одржана молитвена прослава Светих новомученика јасеновачких којој је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У злогласном усташком логору Јасеновац, највећој "фабрици смрти" на Балкану у Другом свјетском рату усташе су убиле стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома.

Систем логора Јасеновац био је злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Концентрациони логор Јасеновац био је највећи логор смрти у тадашњој фашистичкој НДХ на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Преживјели логораши у злогласном усташком логору Јасеновац кренули су у пробој 22. априла 1945. године, а у очајничком јуришу на стражаре од њих 1.073 само је 169 успјело да се докопа слободе.

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије ослободили су 30. априла 1945. године концентрациони логор Јасеновац, у којем су хрватске усташе ликвидирале, према наводима југословенске послијератне комисије, око 700.000 махом Срба, те Јевреја, Рома и противника режима, преноси СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана