Сјећање казна за злочин у Пребиловцима

Маријана Миљић Бјеловук
Сјећање казна за злочин у Пребиловцима

БАЊАЛУКА - Да би памћење и култура сјећања били истинска казна од које се никакав злочин не може сакрити, свјетлост дана угледао је зборник радова о Пребиловцима “И испод сиве друге боје живе”, који на 502 странице доноси значајне податке о страдалничком селу у Херцеговини, историји, култури и Пребиловчанима који, ма гдје се налазили, ријечју, фотографијама и срцем подижу завичај из пепела.

Говорећи о овом, надасве јединственом дјелу, рецензент Сена Михаиловић Милошевић из Института за српску културу Приштина/Лепосавић рекла је за “Глас” да је сваки појединачни прилог у зборнику покушај намиривања дуга прошлости и завјет будућности, ода животу.

- Пребиловци се обнављају новом исписаном реченицом, једнако као и новом постављеном циглом на рушевине - сматра она.

Михаиловић Милошевићева каже да зборник на темељан начин проговара о највећем злочину на нашем подручју и једном од највећих у свијету.

A book with a featherDescription automatically generated

- То је мала енциклопедија. Књига са много слојева, значајна и вишезначна. Не говори само о двоструком страдању села, у оба рата, него даје комплетну слику о антропогеографској структури села. То је једина књига која на најкомплетнији начин говори о Пребиловцима, тако дуго прећуткиваним у нашој историји - рекла је Михаиловић Милошевићева. Обнова села и уопште живота у Пребиловцима на њу је оставила највећи утисак.

- Када су обнављали село после Другог светског рата и женили се деци су давали имена по својој страдалој деци и то је једна од најпотреснијих слика у историји балканског простора. Показује дух нашег српског народа, како и у оваквим ситуацијама нађе начина да се врати на огњишта, шта значи свест о огњишту и завичају. То је завичај са великим З - казала је она.

Књижевник из Бањалуке Ранко Павловић оцјењује да је ријеч о нетипичном зборнику.

- То је хроника Пребиловаца, а истовремено и споменик жртвама пребиловачким. Многи текстови се дотичу и тога и на неки начин замјењују мермер. Веома занимљива монографија која доноси и литерарне и научне радове, занимљиве новинске записе и фотографије - казао је Павловић.

Један од оних који ријечју, али и срцем подиже Пребиловце из пепела је и аутор зборника, оснивач и уредник завичајног портала “Пребиловци-село” на интернету Ацо Драгићевић, са сталном адресом у Стокхолму.

A close-up of a person with his hand on his faceDescription automatically generated

- Нисам написао ниједну књигу, али сам, како је рекао Борхес, поносан на оне које сам прочитао - каже Драгићевић за “Глас”, додајући да је идеја о интернет страници “Пребиловци-село” на интернету, рођена још у рату деведесетих година минулог вијека када је становништво протјерано, свака кућа запаљена, а црква са криптом мученика минирана.

Први текстови на страници објављени су, каже, о Савиндану 2006. године, а уз ћириличко уведено је и латинично писмо, док су значајнији текстови добили издање и на енглеском језику.

- Почело је подизање села, умјесто каменом и другим грађевинским материјалом, писаном ријечју и фотографијом на глобалној мрежи. Први текстови говорили су о организованим посјетама родном селу уз пратњу мировних снага, са обезбјеђењем на почетку и зачељу колоне стизали су Пребиловчани за Задушнице, да посјете родну кућу, прислуже свијеће упокојеној родбини на гробљу и минираном храму - казује Драгићевић.

Градио је виртуелно село ријеч по ријеч, фотографију по фотографију, стварајући рубрике које су говориле о Пребиловцима са свих аспеката.

Након 18 година рада на изградњи виртуелних Пребиловаца настао је зборник, књига о селу и његовим људима.

- Крштена је по репортажи познатог херцеговачког новинара Жарка Јањића, који је у јесен 2015. године боравио у Пребиловцима. Други су примијетили да наслов књиге “И испод сиве друге боје живе” наткриљује све одабране текстове. Да би памћење и култура сјећања били истинска “каштига од које се никакав злочин не може сакрити”, како је то у Пребиловцима новембра 1990. године рекао академик Пребиловчанин Милорад Екмечић, настала је ова књига - истакао је Драгићевић.

Пребиловци су село у коме је 6. август 1941. године уписан црним словима у календар. Усташе су у страшном покољу уништиле 59 фамилија, угашено је 36 огњишта, а од живота отргнуто више од 800 становника. Сви они убијени су поново 1992. године када је Спомен-костурница у којој су почивале њихове кости минирана.

Промоција у Бањалуци

У организацији Удружења Херцеговаца и Удружења “Бесједа” у Бањалуци ће 12. октобра ове године у Банском двору са почетком у 18 часова бити одржано књижевно вече “Пребиловци у српској књижевности”. У оквиру програма биће представљен и зборник радова “И испод сиве друге боје живе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана