Шири се пожар на Чврсници, ватра пријети парку природе Блидиње

ГС
Ватра пријети парку Блидиње
Foto: Фена | Ватра пријети парку Блидиње

САРАЈЕВО - Пожар на Чврсници од јутрос се шири убрзано што је велика опасност за парк природе Блидиње, рекао је комадант Јавне ватрогасне службе Посушје Марио Чутура.

Чутура је за сарајевску Н1 тв. казао да је затражена и међународна помоћ.

"Од јутрос један хеликоптер гаси пожар, али без помоћи канадера из Хрватске и Словеније неће га бити могуће угасити", рекао Чутура.

Савјет министара БиХ је јуче затражио помоћ од Хрватске у гашењу пожара.

Хеликоптер Оружаних снага БиХ од јутарњих часова учествује у гашењу пожара који трећи дан дивља на Чврсници и већ је захватио површину од 30 хектара те озбиљно пријети парку природе Блидиње и подручју Масне Луке, потврђено је за портал Кликс.

Шеф Цивилне заштите Западнохерцеговачког кантона Драго Мартиновић рекао је да је војни хеликоптер синоћ из ваздуха гасио пожар од 20 до 21 час на локалитету Ћужића кук гдје је ватра избила у суботу током вечерњих часова, те наставио са дејством јутрос око осам.

"Опожарено је више од 30 хектара површине и стање је јако тешко јер је терен неприступачан и за гашење је потребно дјеловање из ваздуха. Додатно је проблем у томе што вјетар мијења смјер и пожар се шири према боровој шурми и парку природе Блидиње што би могло изазвати катастрофу на том локалитету" казао је Мартиновић.

 

Додао је да су упутили су захтјеви за међународну помоћ из Хрватске, након чега су ступили у комуникацији са цивилном заштитом ЗХК и са хеликоптерском јединицом Оружаних снага БиХ која је не терену, тако да се у случају тежег стања очекује и долазак канадера који би био много дјелотворнији .

-Канадер има осам до девет кубика воде, док хеликоптер нема више од 2,5 кубика тако да би долазак канадера био много дјелотворнији, али срећом Блидињско језеро је близу и релативно брзо хеликоптер може напунити резервоар воде тако да се надамо да ће успјети ријешити ситуацију - каже Мартиновић за наш портал.

Подсјећа да је пожар избио у суботу током вечерњих сати и да се претпоставља како је узрокован ударом грома, јер како наводи на подручју гдје је избила ватра никад није крочила људска нога.

На терену су ДВД Ракитно, ватрогасна јединца Посушје, чланови ПД Плочно, ДВД Тихаљина и чланови ГСС-а из Посушја и Широког Бријега који су до доласка хеликоптера сатима пјешачили да би напртњачама гасили ватру, иако се земље не може приступити пожаришту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана