СИПА ухапсила шест бивших припадника Војске Републике Српске

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа) данас су на подручју Приједора ухапсили шест бивших припадника Војске Републике Српске по налогу тужиоца из Посебног одјељења за ратне злочине.

Ухапшени се сумњиче за кривично дјело злочин против човјечности, односно да су вршили прогон хрватских и бошњачких цивила на подручју Приједора и околине, а у оквиру тога чинили кривична дјела убистава, мучења, присилног пресељења и депортације.

Осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу који ће их испитати и донијети одлуку о даљим активностима.

Један од шест ухапшених у данашњој акцији је и Драган Шкрбић, из села Трнопоље код Приједора. Ово је наставак прогона Срба, истиче Горанов брат Милан.

Тврди да је његов брат невин, јер је у периоду од краја маја до октобра 1992. године, за који се сумњичи да је починио ратни злочин – био рањен и на рехабилитацији.

"Брат није могао бити ту јер је рањен 31. маја, тако да за сабирни центар није могао бити одговоран нити учествовати, јер је три седмице био у болници, послије тога је отишао у Бању Мљечаницу на рехабилитацију" каже Шкрбић.

Након криминалистичке обраде свих шест ухапшених су предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

"Осумњичени се терете да су вршили прогон на дискриминаторској основи, по националној, политичкој и вјерској припадности, а у оквиру тога чинили кривична дјела убистава, мучења, присилног пресељења и депортације" наводе из Тужилаштва.

У организацијама проистеклим из Одбрамбено-отаџбинског рата оваква хапшења више нису изненађење, јер су Срби означени као дежурни кривци за све што се догађало у БиХ за вријеме рата.

Наглашавају да Хрвати и Бошњаци  углавном добијају минималне казне или буду ослобођени кривице за злочине над Србима.

"Нама се то дешава већ двадесет и неколико година. Двадесет и неколико година ослобађају се људи или се минимално кажњавају за нека дјела гдје Србин добија 20, 30 или 40 година, па и доживотну робију" истакао је Зоран Предојевић, предсједник БО Приједор, преноси РТРС.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана