СИПА: Чекају се одговори МИП-а и граничне полиције о статусу Шмита

Срна
Foto: СИПА

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Агенција за истраге и заштиту (Сипа) још није добила одговоре и документацију од Министарства иностраних послова (МИП) у Савјету министара и Граничне полиције БиХ у вези са утврђивањем дипломатског статуса и других чињеница о Кристијану Шмиту и члановима његовог обезбјеђења, речено је Срни у овој агенцији.

Сипа је примила документацију од Министарства безбједности у Савјету министара која је раније достављена Тужилаштву БиХ, те очекује додатне тражене одговоре од наведеног министарства.

У одговору на питање да ли Сипа има додатне доказе о боравку Шмита у БиХ из ове агенције напомињу да ће након што утврде чињенично стање поднијети одговарајући извјештај Тужилаштву БиХ по чијој наредби и надзором предузимају све мјере с тим циљем.

"Након што прими тражене извјештаје и документацију у вези са статусом Шмита, а посебно одговоре на питања - када и како му је додијељен дипломатски статус, на бази које документације, по којем правном основу и ко је то учино иако је познато да није именован адекватном одлуком Савјета безбједности УН - Сипа ће на бази анализе и утврђеног чињеничног стања, односно постојања пропуста и евентуалне кривичне одговорности, поднијети извјештај Тужилаштву", објаснили су у овој полицијског агенцији.

Сипа је тражила провјере и статуса лица која врше обезбјеђење Шмита и законски основ за унос и ношење оружја и муниције у БиХ.

"Да би се утврдило све наведено јасно је да су нам потребни одговори и документација које смо затражили од надлежних институција, првенствено Министарства иностраних послова и Граничне полиције. Они још нису доставили тражено", истичу у Сипи.

Из ове агенције напомињу да нису учествовали у било каквим активностима у вези са додјељивањем дипломатског статуса Шмиту и члановима његовог обезбјеђења нити су за то надлежни.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да на основу свих добијених информација очекује да Тужилаштво БиХ спроведе истрагу против нелегалног Шмита. Он је истакао да очекује исту реакцију и других безбједносних и сличних агенција које имају везу са боравком Шмита у БиХ.

Директор Службе за послове са странцима Жарко Лакета рекао је да је Шмит гранични прелаз при уласку у БиХ прешао као посланик, односно као дипломата Њемачке, а не као дипломата УН, а својим неовлаштеним активностима доводи до урушавања уставног поретка БиХ.

Нешић је 16. октобра предао Тужилаштву БиХ документацију безбједносних агенција у вези са лажним представљањем Шмита и незаконитим уношењем оружја у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана