Синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске поводом Сретења

Танјуг
Синхронизовани ватромети у градовима Србије и Српске поводом Сретења

БАЊАЛУКА - Поводом Дана државности Србије – Сретења, предсједник Републике Српске Милорад Додик  и председник Србије Александар Вучић   договорили  су синхронизовани ватромет који ће бити уприличен у вечерњим часовима, у свим градовима Републике Српске, као и у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Такође, Палата Републике ће у вечерњим часовима бити осветљена у бојама заставе Србије.

-Велики је значај и улога заједничког обележавања свих важних празника у Републици Српској и Србији, јер на тај начин негујемо српски идентитет, - саопштено је из Кабинета Додика.

Србија данас прославља Сретење – Дан државности, у  знак сјећања на 15. фебруар 1804.  године,  када је подигнут Први српски устанак под вођством вожда Карађорђа и када је 1835. године донесен Сретењски  устав, први модерни Устав.

Вучић уручује одликовања

Предсједник Александар Вучић уручиће данас одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности.

Централну државну церемонију код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу предводиће изасланик предсједника, потпредсједник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Премијерка Србије Ана Брнабић ће говорити на Сретењској академији "Културна дипломатија" у Крагујевцу, а догађају ће присуствовати и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствоваће као изасланик предсједника Републике и предводиће државну церемонију полагања вијенаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака на Авали.

Уз присуство државног руководства, државни празник биће обиљежен полагањем вијенаца и одавањем почасти на више локација у земљи, најављено је из министарстава. 

Војска Србије организоваће церемоније полагања вијенаца у Крушевцу код Споменика косовским јунацима, у Краљеву на Тргу српских ратника, у Лесковцу код Споменика Народном хероју Кости Стаменковићу, као и у Горњем Милановцу код Споменика војводи Живојину Мишићу, у Врању код Барељефа вожду Карађорђу, и у Пожаревцу код Спомен-обиљежја „Милош Обреновић“.

ЈУче је са Калемегданске, Петроварадинске и Нишке тврђаве у 16 часова извршена почасна артиљеријска паљба Гарде Војске Србије, поводом обиљежавања Дана државности уз дефиле бродова у Београду и Новом Саду.

Поводом Дана државности бројни музеји и установе попут Народног музеја Србије, Галерије Матице Српске и Државног архива Србије отворили су  изложбе у присуству државних званичника.

               

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана