Синдикати у страху од умањења права: Вријеме цури, буџетлије не попуштају

Маријана Миљић Бјеловук
Синдикати у страху од умањења права: Вријеме цури, буџетлије не попуштају

БАЊАЛУКА - Запослени у јавној управи Републике Српске сваким даном су све ближи опцији изласка на улице и то за двадесетак дана, а на то нас не тјера нико други до челници републичке Владе који настоје да умање обим радничких права.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић поводом јучерашње одлуке Владе РС, која је разматрала информацију о активностима у вези са преговорима о закључивању посебног колективног уговора за запослене у органима управе Српске.

Из Бироа за односе са јавношћу Владе РС наведено је да су дате препоруке за даљи наставак преговора у вези са закључивањем тог акта.

- Према нашим информацијама, тај уговор предвиђа мањи обим права од оних које смо имали. Покушавају да сруше достигнути ниво права који је буџетом пројектован. На смањење права нећемо никако пристати - рекао је Марић и додао да ће те ставове поновити на данашњем састанку у Министарству управе и локалне самоуправе РС, са чијим представницима ће разговарати о закључењу колективног уговора у локалној самоуправи, али и у органима управе. Све је извјесније, наводи он, да ће, ако се њихове информације покажу као тачне, у шта ће се увјерити још данас, заказати сједницу органа Синдиката управе, након чега ће одлучити шта даље.

- Два мјесеца смо преговарали са Владом и хоће да пред нас изађу са документом којим умањују права радника. Све то говори и да финансијска ситуација у републичком буџету није добра - тврди Марић.

За идућу седмицу најављен је састанак представника пет синдиката који су прошле године потписали споразум са Владом Српске у вези са повећањем плата. На том састанку ће, како наводи Марић, донијети одлуку о одржавању синдикалног сабора почетком септембра.  

- Излазак на улице је и даље опција, и то сваким даном све више. Видимо да ни здравствени радници, који лијече људе, немају уплаћене доприносе, док радници у локалним управама и органима управе, те у просвјети, правосуђу и полицији нису добили оно што су се договорили са предсједником РС Милорадом Додиком, а потписали са Владом. Преварени смо, тако да немамо пуно избора - закључио је Марић.

Представници пет синдиката прошле године потписали су споразум о повећању плата са Владом РС, према којем је од јуна 2022. плата повећана за десет одсто, за додатних 100 марака од августа, док је за све запослене који су имали мању плату од републичког просјека она повећана за пет одсто од почетка године. Према тврдњама синдиката, требало је да услиједи нови раст плата од јула ове године, односно реализација четвртог корака из потписаног споразума.

С друге стране, министарка финансија РС Зора Видовић недавно је за “Глас” рекла да је договор са синдикатима у потпуности испоштован.

- Договорили смо се о три повећања плате и то је испоштовано. У том документу пише да ће се даље разговарати у смислу колике буду могућности. Дакле, све је зависило од тога шта ће се дешавати. Може да се љути ко хоће, али нема простора за повећање плата. Немамо ни оправдања да повећамо плате у управи. Не би било ни поштено да ми сада енормно подижемо плате у јавном сектору, јер шта ћемо онда са реалним!? - казала је тада Видовићева.

Квота за странце

Влада РС дала је јуче зелено свјетло на одлуку о утврђивању квота радних дозвола за запошљавање странаца и лица без држављанства у Српској за 2024. годину. Према тој одлуци, 1.000 дозвола предвиђено је за ново запошљавање странаца, а 400 за продужење раније издатих радних дозвола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана