Радници пријете масовним протестима

Маријана Миљић Бјеловук
Радници пријете масовним протестима

БАЊАЛУКА - Одлука да ли ће услиједити масовнији протести запослених у јавној управи Српске биће донесена већ првих дана новембра када би представници шест синдиката требало да одрже састанак са највишим руководством Српске.

Наиме, крајем септембра представници шест синдиката запослених радника у јавној управи одржали су протесте у Бањалуци те затражили реализацију неколико мјера од стране Владе Републике Српске. Тада је и поручено да ће услиједити већа, масовнија окупљања ако надлежни буду нијеми на изнешене захтјеве. Тада је, између осталог, затражено повећање плате за 160 марака, али с обзиром на то да улазимо у сам финиш године, реализација те мјере, по свему судећи неће услиједити.

- Са премијером и предсједником Српске Радованом Вишковићем и Милорадом Додиком требало би да одржимо састанак у првој седмици новембра. Они би до тада требало да имају јасније коцкице у вези са кројењем буџета Српске за идућу годину и програма економских реформи. Након тога знаћемо шта и како даље - казао је “Гласу” предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Нагласио је и да ће након тог састанка органи синдиката засједати те додао да оно што на тим састанцима буде одлучено тако ће и радити.

- Ако они кажу, идемо у нови протест, тако ће и бити. Или са друге стране ако донесу одлуку да протест не буде организован, нећемо изаћи на улицу - нагласио је Марић.

Навео је и да идуће године Српска има мање обавеза за отплату ино-дуга.

- То значи да ће остати више пара у буџету и да ће бити створене могућности да направимо неки искорак. Желимо да систем плата уредимо како Бог заповиједа и како је предвиђено законом - поручио је Марић.

На протестима су били и чланови Синдиката правосуђа, из којег поручују да ће након састанка са највишим руководством Српске одлучити шта даље.

- Ако не будемо задовољни са тим преговорима, идемо даље. Све оно што дозвољава закон, односно сви видови синдикалне борбе, биће наша опција у вези са даљом борбом за радничка права. Све одлуке доносиће органи синдиката - рекао је “Гласу” предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић.

На преговорима са највишим врхом Републике, наводи Петровић, тражиће модалитет који би тренутно задовољио и једну и другу страну.

- Ником није у интересу да се у овом тренутку одржавају било какви протести или било какве друге ствари које су у вези са заштитом права радника, али то је наше право ако нам се ускраћује могућност да поправљамо материјални статус радника које представљамо - закључио је Петровић.

Протест чланова синдиката запослених у јавној управи одржан је 29. септембра у Бањалуци, јер како тврде, Влада није испоштовала договорено повећање плата од половине ове године.

Захтјеви

Поред повећања плате за 160 марака, са протеста у Бањалуци представници синдиката затражили су од Владе РС и исплату дуговања за доприносе радницима до краја ове године, али и измјене појединих закона. Тада је затражено и плаћање прековременог рада свим радницима те потписивање посебних колективних уговора који се односе на јединице локалних самоуправа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана