Синдикат подржао колеге из Зенице

СРНА
Синдикат подржао колеге из Зенице

ПРИЈЕДОР - Управни одбор Синдикалне организације "Арселор Митал" Приједор саопштио је данас да даје безрезервну подршку борби синдиката "Арселор Митала Зеница" да, спровођењем генералног штрајка, закључи колективни уговор као једину гаранцију права и обавеза послодавца и радника у том привредном друштву.

"Свјесни смо да су одлуке које сте донијели на јучерашњој Скупштини синдиката продукт неразумијевања менаџмента компаније према вашим оправданим захтјевима, као и једина могућност да користећи сва могућа радничка права постигнете свој циљ, а то је стандард и положај радника који они апсолутно заслужују", наводи се у саопштењу.

Синдикалци приједорског рудника сматрају да су одлуке које је менаџмент доносио у претходном периоду више биле стратешке с циљем заштите капитала, а на штету радника, и да је то довело до реаговања радника које је тешко контролисати.

"Неупитно је да су се, због одлуке компаније о пријевременој обустави производње, која је донесена прије одлуке о покретању генералног штрајка, у проблему нашли и радници Арселор Митал Приједор који, без обзира на све, имају разумијевања за потезе својих колега из Зенице и стоје им на располагању код свих активности у спровођењу генералног штрајка, јер је то уједно и заједничка борба за достојанство радника у реалном сектору", наводи се у саопштењу.

Компанија "Арселор Митал Приједор" саопштила је данас да је била приморана да привремено обустави процес рада будући да јој је једини купац "Арселор Митал Зеница".

„У сарадњи са синдикалном организацијом Друштва тренутно разматрамо све опције везано за статус радника. Заједнички циљ нам је да изнађемо најбоља могућа рјешења за наше запослене током овог периода.

Надамо се да ће што прије доћи до стабилизације услова на тржишту који би нам омогућили покретање производног процеса", наводи се у саопштењу. Компанија "Арселор Митал Зеница" привремено обуставила производњу због лоших услова који владају на тржишту челика.

"Након пажљивог разматрања и процјене свих расположивих опција, 11. новембра је привремено обустављен рад високе пећи, након чега је сукцесивно обустављена производња и у осталим погонима. Производња у ваљаоницама обустављена је 2. новембра", наведено је у саопштењу приједорске фирме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана