Синдикалци прочитали захтјеве, ево шта траже (ФОТО)

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Вође шест синдикалних организација у Републици Српској, чији су чланови на буџету, након окупљања у парку Младен Стојановић и протестне шетње, на Тргу Крајине прочитали су своје захтјеве.

Шест гранских синдиката - у јавној управи, правосуђу, полицији, љекари, медицински техничари, те Самостални синдикат у здравству. озмеђу осталог,  траже потпуну реализацију закљученог споразума те хитну измјену закона о платама којом би био уважен систем правне сигурности радника.

Влада Српске, тврде, није испоштовала корак који је подразумијевао повећање плата, тако да траже повећање плате од најмање 160 марака за сваког радника.

Траже и уплату свих доприноса најкасније до краја 2023.

Међу захтјевима је плаћен прековремени рад за све раднике.

Синдикалци кажу да је неодговорним понашањем послодаваца, радницима ускраћено уставно и законом загарантовано правно за здравствено осигурање и заштиту.

У области здравства и унутрашњих послова је, кажу, предметну материју, која се односи на прековремени рад, неопходно уредити.

Траже и потписивање посебних колективних уговора који се односе на јединице локалних самоуправа. Ситуација је, тврде, сваки дан све тежа и неопходно је уредити ову област.

Предсједник Синдиката правосуђа Српске Синиша Петровић рекао је да су се окупили како би изнијели јасне и гласне захтјеве, прије свега Влади.

- Повећајте плате радницима иначе нећете имати коме. Не тражимо оно што нам не припада -навео је Петровић.

У правосуђу је, тврди, на сцени дискриминација, пошто обични радници немају топли оброк.

-Ми смо слободни људи. Ако буде било потребе сљедећи пут да изађемо на улицу, вјерујем да ће овај трг бити пун – рекао је предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Мирко Шербеџија додавши да се „одлично зна шта се радницима дугује“.

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске Аница Јондић навела је да је ово данас скуп часних и достојанствених људи, одговорних и принципијелних синдикалаца.

- Данас смо на улицама Бањалуке. Зашто? Зато што је наша Влада, послодавац, обећала, пружили смо руку једни другима, потписали смо споразум да ће бити повећање плате у другом кварталу ове године. А онда је Влада заћутала – тврди Јондићева.

Додаје да „Влада игнорише своје раднике“.

-У чему се крије интерес Владе да своје раднике види на улици? – упитала је.

Претходно су челници шест синдиката предали захтјеве Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана