Симболи слободарских тежњи српског народа: Додик честитао Дан бораца

Срна
Симболи слободарских тежњи српског народа: Додик честитао Дан бораца

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су Први српски устанак и Дан бораца Републике Српске симболи слободарских тежњи српског народа и исконске жеље да организују друштво и државу који ће бити засновани на праву и правди у којима ће сви имати живот достојан човјека.

Предсједник Републике честитао је свим борцима Републике Српске 14. фебруар - Дан бораца и Првог српског устанка, истичући да су они дали немјерљив допринос у очувању Републике Српске.

Он је подсјетио да је Први српски устанак, који је почео у фебруару 1804. године у Орашцу, био почетак српске борбе за ослобођење од Отоманског царства, као што је и 1992. године народ стао у одбрану Републике Српске и достојанства српског народа.

Додик је рекао за Срну да овај датум по ко зна који пут потврђује да су српски народ и српска војска увијек били на побједничкој страни, борећи се за слободу, истину и правду, без обзира на сву жртву и веома високу цијену коју су плаћали.

"Ми смо народ истине и правде. Увијек смо знали шта бранимо и шта чувамо. Никада нисмо отимали туђе, али не дамо своје и зато смо у сваком рату били на побједничкој страни јер правда и истина увијек побјеђују. Али свјетски моћници су нам увијек цртали карте и одузимали нашу тероторију. Историја се стално понавља, па тако и данас, у миру, хоће да нам отму шуме, пољопривредна земљишта, ријеке, језера, руде... Али, нема тог преговарачког стола за којим ћемо устукнути и дати оно што је животима српских хероја одбрањено", поручио је Додик.

Додик је указао да су српски борци поносно, храбро и достојанствено стајали испред сваког непријатеља који је покушао да потлачи и уништи српски народ и с тога ниједан српски политичар данас нема право да сруши то достојанство и кукавички преда оно што је одбрањено животима српских хероја.

"За све нас у Републици Српској 14. фебруар је дан када се са највећим поштовањем и уважавањем сјећамо оних који су најзаслужнији за слободу коју данас уживамо.

Њихова храброст и јунаштво нас обавезује да чувамо и јачамо Српску, а породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружимо сву могућу помоћ и подршку", нагласио је Додик.

Он је навео да српским херојима дугујемо вјечно поштовање и захвалност, те да се са највећим поштовањем и захвалношћу сваки дан морамо сјећати оних који су најзаслужнији за слободну, модерну и снажну Републику Српску.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 220 година од почетка Првог српског устанка.

Дан бораца Војске Републике Српске обиљежава се 14. фебруара. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак подигнут 1804. године у Орашцу био је почетак српске борбе за ослобођење, односно представља рађање српске модерне државе у 19. вијеку.

Овај устанак је био устанак Срба у Београдском пашалуку и околних шест нахија против Турака у периоду од 15. фебруара 1804. до 7. октобра 1813. године. Почео је као локална побуна против дахија, а прерастао је у прву фазу српске револуције.

Устаници предвођени Ђорђем Петровићем, познатијом као вожд Карађорђе, успјели су у значајном временском периоду да ослободе пашалук, а овај устанак је претходио Другом српском устанку 1815, који је на крају довео до стварања модерне Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана