Сијарто: Подржавамо предсједника Српске Милорада Додика

ГС
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА- Мађарска подржава предсједника Републике Српске Милорада Додика, изјавио је данас у Бањалуци мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

"Ми га подржавамо и стојимо поред њега због вас, због Срба у БиХ јер ви сте одлучили да је он ваш предсједник", рекао је Сијарто новинарима.

Он је навео да су људи у Републици Српској одлучили су да је њихов вођа Милорад Додик и да Мађарска сматра да одлуку овдашњих људи треба поштовати.

"То је свако дужан да поштује. Довођење у питање одлуке једног народа, наметање одлука је најмање демократско", истакао је Сијарто.

Он је навео да веома тешко може да замисли ситуацију када је један човјек против одлуке једног народа, те поновио да је Мађарска спремна да подржи предсједника Додика.

Сијарто: Од првог августа нова етапа помоћи за пољопривреду Српске

Мађарска од 1. августа покреће нову етапу програма у вриједности од 6,5 милијарди форинти који ће бити оријентисан подршци пољопривреди Републике Српске, рекао мађарски министар спољних послова Петер Сијарто најавио је данас у Бањалуци.

Сијарто је рекао да је вид мађарске подршке Републици Српској управо програм куповини механизације пољопривреди Српске.

"Драго ми је што смо могли да се договоримо о сљедећој етапи овог програма", рекао је Сијарот током свечаности на којој ће више од 20 пољопривредника из Републике Српске, у присуству предсједника Српске Милорада Додика, преузети пољопривредне машине из првог контингента у оквиру пројекта подршке који финансира мађарска Влада.

Сијарто је Додику захвалио што је поново имао прилику да дође у Бањалуку, као и Српској на гостољубивости.

Свечаности поводом подјеле машина, опреме и алата присуствује, између осталих, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић, Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Међу окупљеним испред Пољопривредног факултета у бањалучком кампусу су и представинци академске заједнице и привреде Републике Српске.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана