Сијарто: Непоштовање воље српског народа је неприхватљиво

ГС
Foto: Дражан Оскар П.

БАЊАЛУКА - Републике Српска и Мађарска имају одличне односе и опредјељени смо за наставак сарадње коју ћемо наставити и у августу подршком пољопривредницима, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

- Два лидера, с једне стране Милорад Додик, с друге Виктор Орбан имају одличне пријатељске односе, а, опет имамо и одличне институционалне односе између Републике Српске и Мађарске. Свакако да смо опредјељени за наставак сарадње, што сте видјели и овом посјетом Бањалуци, коју ћемо наставити и у августу подршком пољопривредницима - рекао је Сијарто.

Каже да би ЕУ морала да убрза поступак приступања Унији, али исто тако да многе чланице ЕУ говоре другачије у јавности и иза затворених врата.

Нагласио је да је непоштовање воље српског народа у БиХ неприхватљиво што се тиче мађарског става, преноси РТРС.

- Предсједник Додик није ту зато што је добио на лутрији, већ зато што га је народ изабрао на легалним демократским изборима. Пријетње снакцијама неће нигдје одвести ову земљу. Игнорисање демократске воље народа дефитнитвно значи дестабилизацију у БиХ - нагласио је Сијарто.

Мађарски шеф дипломатије осврнуо се и на сукоб Русије и Украјине и става ЕУ по том питању.

- Они који су предлагали санкције истакли су да ће оне Русију бацити на кољена и да ће доћи до мира. Није се десило ни једно ни друго. Шта је рјешење? Одустати од политике санкција, и покушати разговорима доћи до мира. Испорука оружја значи само већи број мртвих на обје стране, а ми желимо трајни мир - навео је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана