Сијарто: Крајње вријеме да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана

Танјуг
Сијарто: Крајње вријеме да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана

БЛЕД – Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је на Бледском стратешком форуму у понедјељак да је крајње вријеме да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији Западног Балкана, укључујући Србију.

Сијарто је послије састанка са српском министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић рекао да ЕУ не може бити цјеловита, снажнија или отпорнија на кризе уколико не интегрише земље Западног Балкана, додајући да је Србија “очигледно кључна земља региона”, пренијела је агенција МТИ.

“Верујем да је крајње вријеме да наши пријатељи из западне и сјеверне Европе такође признају да би било знатно теже, а вјероватно и немогуће, гарантовати стабилност Западног Балкана, без Србије”, упозорио је Сијарто. 

Наглашавајући стратешки савез Мађарске и Србије, он је рекао да Будимпешта пружа константну подршку Србији на њеном путу евроинтеграција.

Сијарто је истакао да је важан циљ отварање трећег поглавља у претприступним преговорима с Београдом током предсједавања Мађарске Савјетом ЕУ.

“Србија наравно чини велике кораке ка евроинтеграцијама већ 15 година”, додао је шеф мађарске дипломатије, додајући да нажалост земље запада и сјевера Европе не цијене увијек довољно те кораке.

Сијарто је казао да нажалост, има много лицемјерја у ЕУ када се ради о проширењу, јер већина чланица јавно говори о томе колико подржавају пријем нових земаља, али на састанцима износе аргументе против тога.

“Зато је вријеме да чланице ЕУ буду јасне и дају подршку Србији и Западном Балкану на путу евроинтеграција”, поручио је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана