ШГ “Маглић” у машине уложило милион КМ, годинама скупљају прашину

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

ФОЧА - Производња у погону за прераду гљива и шумских плодова, у који је Шумско газдинство “Маглић” из Фоче уложило око милион марака, није заживјела ни двије године након изградње, а главни разлог су споре бирократске процедуре и неповољне временске прилике које су ове сезоне ускратиле изобиље природног блага.

Објекат у којем су смјештене машине за прераду, хладњача и друга потребна опрема руководство ШГ “Маглић” званично је отворило у септембру 2022. године, а  основна намјера предузећа приликом оснивања погона није била стицање екстрапрофита, него жеља да кроз откуп помогну мјештанима Фоче и околних општина који сакупљају шумске плодове да дођу до скромне зараде за допуну кућног буџета.

Шеф радне јединице Остали шумски производи у ШГ “Маглић” Блажо Продановић испричао је за “Глас” да погон тренутно не ради као и да производња није покретана никако од оснивања. 

- Дуго смо чекали на употребну дозволу, више од годину дана. Требало је припремити разну папирологију, урадити грађевинске и машинске пројекте неопходне за добијање дозвола, тако да смо тек крајем прошле јесени, када је сакупљање шумских плодова било окончано, добили употребну дозволу - испричао је Продановић. 
Очекивали су да ће почетком ове године започети са радом, међутим, Продановић наводи да им временске прилике нису ишле наруку.

- Природа ове сезоне није била издашна, готово да ничега од шумских плодова није било. Због велике суше у шумама смо имали мале количине гљива, а иста ствар је и са боровницом. На већини локалитета гдје иначе боровница буде у изобиљу, овог љета уопште их није било јер је у мају, када се дешавало цвјетање, два-три дана био јак мраз који је уништио цват - појаснио је Продановић и додао да покретању производње у погону наруку нису ишла ни глобална кретања, односно криза и рецесија која се дјелимично одразила на рад и финансије у ШГ “Маглић”.

Он се нада да ће наредна година бити далеко повољнија како би коначно започели откуп и прераду. 

- Практично је све спремно за рад. Имамо халу која је опремљена сушаром, дестилатором и хладњачом у коју можемо лагеровати разно воће и поврће. План је да вршимо откуп различитих производа из природе, почевши од гљива, воћа па све до љековитих биљака од којих бисмо правили чајеве, етерична уља и слично. Наша природа је веома богата разним плодовима који се могу прерадити и продати јер тржиште за такве производе засигурно постоји. Циљ је да становништву које скупља плодове понудимо сигурну, правичну цијену како би остварили зараду - нагласио је Продановић. 
Додао је да је погон изграђен властитим средствима ШГ “Маглић”, те да су израда пројекта, грађевински радови и набавка опреме коштали близу милион марака.  

ОПРАВДАНОСТ

Приликом отварања погона истакнуто је да је елаборат о оправданости, који је урадио еминентни професор Шумарског факултета у Београду Милорад Даниловић, доказао да шумских производа у том дијелу Српске има у изобиљу и да би било штета да овакав погон не постоји на подручју Фоче.

- Замисао је да то буде регионални центар и да откупљујемо шумске плодове са подручја Фоче, али и околних општина, гдје је природа такође издашна - казао је Блажо Продановић.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана