СЕТ: Почела свечаност, најеминентнији стручњаци на једном мјесту

ГС
СЕТ: Почела свечаност, најеминентнији стручњаци на једном мјесту

У Требињу је данас почела свечаност поводом отварања Самита енергетике, који ће у наредна два дана под слоганом "Енергетска повезаност западног Балкана" окупити најеминентније стручњаке за енергетику из региона.

Свечаном отварању Самита, између осталих, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рударства и енергетике Српске Петар Ђокић, замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, бројни учесници и стручњаци.

Тродневни Самит окупиће око 1.000 учесника из 11 земаља, као и представнике 200 компанија.

Овогодишњи Самит ће, како су најавили организатори, по садржају бити најпотпунији и најразноврснији до сада, а међу значајнијим темама биће експанзија обновљивих извора енергије као пут ка завршетку ере фосилних горива.

На Петом Самиту ће у седам панел-дискусија и три дискусије са два говорника бити обрађене најзначајније теме из области енергетике, попут енергетског повезивања електропривреда у региону и градње објеката обновљивих извора енергије великог капацитета.

Првог дана Самита, након свечаног отварања, биће одржана панел-дискусија о теми укључења обновљивих извора енергије у мрежу и проширења капацитета енергетских мрежа.

Наредни дан резервисан је за тржиште електричне енергије, трговање на берзама и панел-дискусија о гасу као транзитном гориву до 2050. године, док ће у петак, 21. марта, бити панел-дискусија о соларним електранама на крововима кућа.

Самит енергетике у Требињу организују "Електропривреда Републике Српске" и компанија "СЕТ" под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а генерални спонзор је "Елнос група" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана