Петровић открио у чему ЕРС предњачи на Балкану

ГС
Петровић открио у чему ЕРС предњачи на Балкану

Вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да је ово предузеће данас у највећем инвестиционом замаху и предњачи у изградњи обновљивих извора енергије на Балкану.

Петровић је у обраћању на церемонији отварања петог Самита енергетике под слоганом "Енергетска повезаност западног Балкана" у Требињу истакао да су потенцијали велики, као и да су добродошли сви инвеститори и финансијери како би се заједно развијала и градила стабилна енергетска заједница.

Према његовим ријечима, на овај начин доприноси се акционом плану Енергетске заједнице који је прихваћен од ЕУ.

Он је навео да ће на Самиту бити размијењена искуства и креирани заједнички планови, пројекти и визије развоја енергетског сектора.

"Посебна ми је част што су међу нама данас пријатељи из земаља из окружења Словеније, Хрватске, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе, али и Аустрије, Кине, Њемачке, Мађарске и Турске. Заједно можемо бити стабилнији, организованији и профитабилнији и надасве пријатељи", поручио је Петровић.

Он је рекао да "Електропривреда Српске", заједно са Требињем и компанијом СЕТ, потврђује оправданост организовања оваквог самита са којим жели зближити и унаприједити рад енергетског сектора у региону.

Петровић је додао да је потребно искористити капацитете енергетских цјелина региона за добробит грађана и привреде.

"Крајње је вријеме да од данас креирамо квалитетнију и садржајнију међусобно комуникацију, не само због профитабилности, већ и конкурентности на тржишту, али и енергетске независности и стабилности", навео је Петровић.

Он је изразио захвалност учесницима панела, модераторима који учествују на панелима на којим су, како је рекао, актуелне теме од умрежавања електропривредних компанија, интеграције обновљивих извора енергије, уговора о откупу електричне енергеије, развоја сектора природног гаса, до тржиште услуга флексибилности и одржавања постојећих производних постројења.

Петровић је изразио захвалност и медијима који извјештавају са Самита.

Самит енергетике у Требињу организују "Електропривреда Републике Српске" и компанија СЕТ под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а генерални спонзор је "Елнос група" из Бањалуке.

На Самиту ће укупно бити одржано седам панел-дискусија, на којима ће учествовати бројни енергетски стручњаци, директори електропривреда из региона, представници Енергетске заједнице југоисточне Европе, инвеститори, банкари, а биће организовани и пратећи пословни разговори "један на један".

Повезане вијести:

Бабађиде: БиХ може бити енергетски лидер у региону

Кошарац: Примарна мисија очување енергетског суверенитета Српске

Ђокић: Српска је овог часа мјесто великих енергетских активности

Додик: Енергија је капитал будућности!

СЕТ: Почела свечаност, најеминентнији стручњаци на једном мјесту

Све је спремно: Креће СЕТ!

Хиљаду учесника из 11 земаља: Почиње Самит енергетике у Требињу

Све спремно за почетак: СЕТ окупља стручњаке из цијелог региона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана