Шеранић: У посљедње четири године остварена финансијска стабилизација у здравству

Срна
Шеранић: У посљедње четири године остварена финансијска стабилизација у здравству

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је у здравственом систему у посљедње четири године остварена финансијска стабилизација у функционисању здравствених установа, те много учињено на плану усвајања нових законских рјешења ради стандардизације здравствених услуга у Српској.

Шеранић је рекао да је то урађено упркос изазовима попут пандемије вируса корона и слично, те је нагласио да је смањен и дуг у здравственом сектору.

Он је навео да су 19 домова здравља и три републичке установе пребачене на трезорски начин пословања, као и да је много учињено на плану усвајања нових законских рјешења ради стандардизације здравствених услуга у Српској.

Министар здравља је оцијенио као позитиван и о рад Фонда здравственог осигурања с обзиром на то да је уведено око 100 нових лијекова, уз нове процедуре и услуге.

"Циљ је да наши грађани добију што квалитетнију здравствену услугу", рекао је Шеранић за РТРС.

Он је истакао да ће инфраструктурни пројекти у здравству бити завршени, иако је активности на том плану успорила и наведена пандемија.

Шеранић очекује да ове године буду завршене болнице и планирани здравствени објекти у Добоју, Зворнику и Фочи, уз напомену да је јако битно било успостављање Кардиохирургије на Универзитетском клиничком центру Српске.

Он је изразио задовољство што су унапређена одређена права и повећана примања по основу дјечије и социјалне заштите, а све да се покуша парирати инфлацији.

Шеранић је рекао да је направљен искорак и тиме што је повећан обим бројних права грађана и дјеце када је ријеч о Закону о обавезном здравственом осигурању.

Он је рекао да ће се у наредном периоду ићи и према додатном унапређењу система и организације примарне здравствене заштите у Српској.

Шеранић је навео да ће нове верзије вируса корона бити међу популацијом и ширити се попут вируса грипа, те изразио наду да су грађани у протекле двије године пандемије врло добро научили какве су превентивне мјере.

"У почетку појаве вируса корона суштински проблем је био што смо тада први пут дошли с њим у контакт и што су реакције организма биле потпуно другачије. Тако да ово сада улази у неку своју жнормалностж и нешто што ће се дешавати", рекао је Шеранић поводом појаве нових подваријанти вируса корона у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана