Шеранић, Селаковић:Ускоро израда социјалне карте Српске

СРНА
Шеранић, Селаковић:Ускоро израда социјалне карте Српске

БАЊАЛУКА - Република Српска спремна је за израду социјалне карте, изјавио је данас у Бањалуци министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић. Шеранић је након састанка са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Николом Селаковићем, напоменуо да је израда социјалне карте један од приоритета Владе и да ће Српској у томе бити значајна искуства Србије. Он је навео да је Влада дефинисала три фазе приступа приликом израде социјалне карте, а да је Селаковић понудио помоћ и подршку.

"Настављамо заједнички рад у области квалитета социјалне заштите и оно што је врло важно спровођење међународне класификације инвалидитета са аспекта праведности и расподјеле свега што слиједи према овим угроженим и осјетљивим категоријама", рекао је Шеранић новинарима.

Он је навео да је разговарано и о практичној сарадњи здравствених и установа социјалне заштите, те о центрима за ментално здравље.

"Геронтолошки центри и домови за стара лица, због старења становништва, све више постају домови за палијативну његу.

Њега људи који су зависни од туђе његе и помоћи а немају никога да им помогне, постаје све већи изазов", рекао је Шеранић. Он је додао да је прихватио позив за узвратну посјету Србији.

Селаковић је рекао да ће у наредном периоду бити дефинисан текст споразума између два министарства у области социјалне заштите који би требало да буде потписан на наредној сједници влада Српске и Србије.

"У првој половини априла организујемо стручни скуп на којем ћемо нас двојица бити присутни као ресорни министри, као и представници сектора надлежни за социјалну заштиту", навео је Селаковић.

Он је понудио помоћ када је ријеч о дигитализацији у области социјалне заштите, јер је Србија донијела законе о успостављању регистра социјалне карте и успоставила информациони систем који омогућава дигитализацију 512 различитих врста поступака које грађани остварују у оквиру центара за социјални рад.

"Социјална карта има за циљ праведнију и бољу расподјелу средстава које држава улаже у област права у социјалној заштити. Наша искуства су добра и богата.

Са тим искуствима стојимо на располагању Републици Српској", поручио је Селаковић. Он је истакао да Република Српска и Србија не дијеле само заједничку прошлост већ и будућност, те да ће у том смислу институције сарађивати у свим областима, посебно када је ријеч о здрављу и социјалној заштити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана