Шеранић: Нова законска рјешења унаприједила сестринство

Срна
Шеранић: Нова законска рјешења унаприједила сестринство

ТЕСЛИЋ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је ресорно министарство кроз нова законска рјешења препознало сестринство и омогућило развој тог сегмента рада с циљем стандардизације пружања здравствених услуга у цијелој Српској како би се обезбиједили исти квалитет и ефикасност у свим здравственим установама.

Шеранић, који је као предавач данас учествовао на едукацији "Комуникацијске вјештине медицинске сестре/ техничара" које се одржава у Теслићу, указао је на значај унапређења сестринства у Републици Српској.

"Рађене су едукације за комуникацију, кризну комуникацију, као и теме за ургентна збрињавања пацијената у вези са стандардним оперативним процедурама у примарној и секундарној здравственој заштити, нешто што смо развијали с циљем стандардизације здравствене заштите у Републици Српској", рекао је Шеранић новинарима.

Министар је задовољан заинтересованошћу и повратном информацијом сестара и техничара којима значе овакве едукације током обављења редовних послова. Шеранић је захвалио за сарадњу Влади Швајцарске и Фондацији "Фами" и њихову подршу пројекату јачања сестринства у БиХ, које организује Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Менаџер Пројекта јачање сестринства у БиХ Елдин Фишековић каже да је сестринска радна снага препозната као есенцијална у здравственом систему, те да је у протеклих десет година пројекат финанисира Влада Швајцарске, а спроводе га конзорцијум Фондација "Фами" и Женевска универзитетска болница.

"Пројекат уз врло блиску сарадњу са кључним доносиоцима одлука Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске пружа подршку у низ аспеката за развој сестринске професије од одговарајућег правног оквира, стандардизације сестринске праксе, пружања услуга сестринство у заједници и реформе курикулуа на високошколским установама", изјавио је Фишековић.

Главна сестра Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра у Бањалуци Смиља Маринковић, која овај посао обавља преко тридесет година, каже да су Влада Републике Српске и ресорно министарство у пртеклих пет година учинили много на препознавању и унапређењу сестринства.

"Стадрадизоване су оперативне сестринске процедуре, урадили сестринску медицинску документацију, номенклатуре медицинских услуга, регистре медицинских естара и техничара, дакле да је то један огроман напредак за медицинске сестре", изјавила је Маринковићева.

Она је задовољна што ће младе колеге имати прилику да буду дио тима читавог здравственог система и у могућности да одлучују, јер здрсвствени систем чини велики број медицинских сестара и они су једна важна карика у комплетном здравственом систему. Едукација, која је трајала три дана, одржавала се у хотелу "Кардијал" у Теслићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана