Ко је сенатор Боб Менендез: Албански лобиста тражио да САД посвети више пажње Албанцима у тзв. “прешевској долини”

Срна
Foto: NBCNews

ЊУЈОРК - Амерички сенатор Боб Менендез, кога тужилаштво у Њујорку, поред оптужница за примање мита и злоупотребу утицаја, сада терети и за ометање правде, у српској јавности познат је као албански лобиста, који је тражио од администрације у Вашингтону да изврши притисак на Србију како би се натјерала да призна независност тзв. Косова.

Послије хапшења прошле јесени, Менендез (70), демократа из државе Њу Џерзи, био је приморан да се одрекне предсједавања Спољнополитичком одбору Сената, мада је рекао да неће поднијети оставку као сенатор.

Он се током своје каријере “прославио” изјавама да је поносан што су САД 2008. године међу првима признале независност тзв. Косова и, штавише, тражио да америчка администрација посвети више пажње Албанцима у тзв. “прешевској долини”.

Почетком 2020. године, нашао се међу потписницима писма шефова спољнополитичких одбора парламената САД, Велике Британије и Европске уније, које је потписало више од 50 парламентараца, а у којем су они од својих влада тражили “критичнији однос” према Србији и предсједнику Александру Вучићу јер, како они тврде, политика Београда “неће бити функционална за Балкан”.

Он лично је, заједно са конгресменом Елиотом Енгелом, најпознатијим албанским лобистом, такво писмо упутио тадашњем државном секретару Мајку Помпеу.

Менендез се жестоко противио формирању Заједнице српских општина, тврдећи да је то “рецепт за катастрофу”, а тај став је изњео на скупу који је организовала Албанско-америчка грађанска лига у САД.

Иако су амерички медији пажњу углавном посветили новцу који је као мито Менендез добијао од Катара и Египта, што се све, наводно, одвијало преко компаније за халал храну “ИС ЕГ Халал”, открило се, међутим, да је он био повезан и са “трећом нацијом у чије унутрашње и међународне интриге се мјешао: Албанијом”.

 

Испоставило се да је Менендез био у блиским пословним везама са Газмендом Литом, званим “Гас”, рођеним братом политичара из Албанске демократске партије, који је осуђен за вођење коцкарница албанске мафије у САД.

Током трајања наводне шеме подмићивања, Менендез је био у координацији са албанско-америчком групом у коју је Лита био укључен, састајао се са Газмендовим братом, Корабом Литом, чланом Албанске демократске партије који је у то време био члан парламента Албаније и са њим договарао званичне изјаве, наводи “Дејли бист”.

Како, такође, пишу, Лита и чланови његове породице у САД дали су значајне донације Менендезовој изборној кампањи у последњих деценију и по, при чему су многе од тих донација прошле кроз Албанско-амерички комитет за политичка питања.

У питању је дио непрофитне Албанско-америчке грађанске лиге, на чијем челу су бивши конгресмен из Њујорка Џо Диогарди и његова супруга Ширли Клојс. 

У писму судији вези са афером са кладионицама и албанском мафијом, Диогарди је навео да је централна сврха организације лобирање међу званичницима америчке владе о питањима која су релевантна за етничке Албанце који живе у југоисточној Европи, а прије свега по питању Косова и Метохије.

Лига је тако тражила “саслушање због одбијања Србије да призна независност Косова, и о напорима САД да убједе више савезника да признају Косово као посебну нацију”. 

Тако је, пише “Дејли бист”, почетком 2020. године Менендез почео више да се оглашава по питању тзв. Косова.

Он је 2020. угостио предсједницу и премијера привремених приштинских институција Вјосу Османи и Аљбина Куртија, а на јесен се поново обратио албанској лоби групи, након чега га је Клојс похвалила због “његових чврстих ставова о албанским приоритетима на Балкану”.

Послије хапшења прошле јесени, Менендез (70), који у Сенату представља државу Њу Џерзи, био је приморан да се одрекне предсједавања Одбором за спољне послове Сената, али је рекао да неће поднети оставку у Конгресу.

Према оптужници, Менендез и његова супруга су примали златне полуге и готовину од инвеститора за некретнине у замјену да сенатор искористи свој утицај да помогао у склапању вишемилионских послова са катарским инвестиционим фондом.

То је други случај корупције током протекле деценије против Менендеза.

Министарство правде САД је у априлу 2015. подигло је оптужницу против Менендеза мита, преваре и давања лажних изјава. Суђење је, међутим, завршено без пресуде јер поротници нису донијели да донесу одлуку.

Наредне године, сенатски Одбор за етику је у писму “строго опоменуо” Менендеза због коришћења утицаја и од њега затражио да врати све недозвољене поклоне које је примио.

Овог пута, тужиоци траже да Менендезу, барем за почетак, буде одузета имовина, укључујући његову кућу у Њу Џерсију, “мерцедес-бенз” из 2019. и око 566.000 долара у готовини, златним полугама и средствима са банковног рачуна.

На све оптужбе Менендез је рекао да је невин и да ће то доказати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана