Шемсудин Мехмедовић из СДА оптужио Србију да вакцинацијом вара грађане БиХ: Кад си неспособан, онда си и злонамјеран

Вељко Зељковић
Шемсудин Мехмедовић из СДА оптужио Србију да вакцинацијом вара грађане БиХ: Кад си неспособан, онда си и злонамјеран

БАЊАЛУКА - “Кад си неспособан, онда си и злонамјеран”, истакли су за “Глас” представници политичких партија из Српске, реагујући на ничим изазвану изјаву посланика СДА у Представничком дому Парламента БиХ Шемсудина Мехмедовића, који је рекао да “Србија вакцинацијом вара грађане БиХ”.

- Нека Мехмедовић набави вакцине па ћемо позвати све из Србије и Српске да се вакцинишу бесплатно у ФБиХ па да потроше неку марку у Сарајеву и још ћемо му захвалити - поручио је предсједник Уједињене Српске и шеф српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић.

Посланик ПДП-а у овом истом законодавном тијелу Мира Пекић истакла је да Србија не вара грађане БиХ, него то ради управо власт у којој партиципира и странка у којој је Мехмедовић.

- СДА је дио власти, која није на вријеме обезбиједила довољне количине вакцина. С друге стране потез предсједника Александра Вучића и Владе Србије је државнички и хуман чин. И грађани БиХ то знају и цијене. А ако Мехмедовић и СДА већ толико брину о интересу грађана, нека им обезбиједе надокнаду путних трошкова или очекују да ће Србија након бесплатних вакцина и то да обезбиједи, да би они били задовољни - поручила је Пекићева.

Мехмедовићев став делегат СНСД-а у Дому народа Душанка Мајкић назвала је страшним и лицјемјерним, јер готово свакодневно среће људе у Парламенту БиХ који су се вратили са вакцинисања из Србије, а међу њима и оних из СДА.

- И сада на један такав начин омаловажавати и руглу извргавати један тако хуман гест Србије, па то прелази не само границу доброг укуса, него је и једна срамна порука да на нашим просторима не треба чинити ништа добро, јер се изгледа добро добрим не враћа. Он у ствари жели само да скрене пажњу јавности у ФБиХ, а како би се од одговорности колико-толико опрали руководећи кадрови из СДА,  који нису ништа урадили када је ријеч о питању набавке вакцине - рекла је Мајкићева.

Мехмедовић је прозвао Србију гостујући у једној ТВ емисији, наводећи да грађанин БиХ, ако оду у Београд на вакцинацију, потроше у просјеку од 200 до 300 марака.

- То је новац који остаје у Србији, а добију вакцину која у просјеку кошта неких двадесетак марака. Ако погледамо економским резоном, они заправо врше превару грађана БиХ - рекао је Мехмедовић, додајући ДА за такву ситуацију није крива Србија, већ Савјет министара БиХ.

У остатку интервјуа Мехмедовић ниједном ријечју није поменуо одговорност СДА и њених државних министара Бисере Турковић и Селме Цикотића те федералног премијера Фадила Новалића за катастрофалну ситуацију са набавком вакцина за грађане БиХ.

Премијер Новалић, који долази из исте странке као и Мехмедовић, већ мјесецима грађанима обећава вакцине, поручујући да се само чекају неки “потписи” и “технички детаљи”.

Хуман гест

Влада Србије омогућила је свим грађанима БиХ да од 3. јуна у Србији, било гдје и било када, буду бесплатно вакцинисани и да за то добију сертификат. И прије овог датума грађани БиХ су имали могућност да се вакцинишу у Србији, али су прије тога морали испунити електронску пријаву за имунизацију, која се налазила на званичној интернет страници Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана