Селман: Уставни суд БиХ нарушава уставне принципе на којима почива уређење БиХ и Српске

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Посљедњом одлуком Уставног суда БиХ нарушавају се уставни принципи на којима почива уређење БиХ и Републике Српске рекао је данас у Народној скупштини предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман.

"Оваква ситуација не гарантује остваривање Уставом БиХ утврђеног уставног статуса Републике Српске и свих њених грађана", истакао је Селман, образлажући обавјештење Уставног суда Републике Српске о неким појавама од интереса за остваривање уставности и законитости.

Он је рекао да Уставни суд БиХ својим даљим радом, непостојањем легитимитета за своје будуће одлуке, доводи у питање функционисање БиХ као демократске земље и право Републике Српске да, у складу са Уставом, буде адекватно заступљена у њеним институцијама, у њиховом раду и одлучивању.

"У односу на посљедњу одлуку Уставног суда БиХ, потребно је с обзиром на различите информације захтијевати од тог суда да обавијести Народну скупштину, као и ширу јавност о поступку заказивања 'ванредне сједнице' од 19. јуна, дневном реду, али и о броју судија који су учествовали у раду", истакао је Селман.

Он је рекао да Уставни суд Републчике Српске сматра да је неопходно и даље инсистирати на доношењу закона о Уставном суду БиХ којим би се ријешили проблеми у том суду.

Селман је указао на појаву да Уставни суд БиХ занемарујући надлежност Уставног суда Републике Српске од случаја до случаја, прихвата или пак не прихвата да оцјењује уставност подзаконских општих правних аката ентитета за шта према Уставу БиХ није надлежан.

Он је напоменуо да је Уставни суд БиХ у правилу прихватао да оцјењује уставност подзаконских аката Републике Српске и проглашавао их неуставним, док то, углавном није чинио када је ријеч о актима Федерације БиХ.

"На овај начин крши се Устав БиХ, као и Устав Републике Српске, нарушава се правна сигурност и разграђује правни поредак Републике Српске", истакао је Селман.

Према његовим ријечима, Уставни суд БиХ је својом последњом одлуком и формално сам себе довео у ситуацију да функционише без судија који су представници једног ентитета што је у сложеним државама каква је БиХ недопустиво, потенцијално опасно и доводи у питање легитимитет његовог рада.

"Ова институција великим дијелом креира уставноправни поредак БиХ, посебно кроз одлучивање судија странаца, јер судије из реда само једног конститутивног народа уз њихову подршку и без учешћа судија из Републике Српске могу, без обзира на уставну норму да се одлуке доносе гласовима већине свих судија, донијети било коју одлуку", упозорио је Селман.

Селман је појаснио да Уставни суд Републике Српске има обавезу да укаже на одређене појаве и проблеме у функционисању Уставног суда БиХ поготово с обзиром на последњу одлуку којом су од 19. јуна измијењена правила његовог рада.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана