Сели се Београдски зоолошки врт: Ова омиљена локација ће бити нова адреса

ГС
Сели се Београдски зоолошки врт: Ова омиљена локација ће бити нова адреса

Београдски Зоолошки врт који се на Калемегдану налази од оснивања 1936. године, биће премjештен на нову локацију.

Како наводе у Управи Града Београда, први човjек престонице Александар Шапић сутра ће са сарадницима да посjети Аду Циганлију, односно Аду Сафари, гдjе ће убудуће бити животињско царство, пише портал Еспресо. Још није познато шта ће бити на мjесту данашњег Врта добре наде подно Београдске тврђаве.

Бео зоо врт основан је 12.јула 1936. године, а свечано је отворен под покровитељством југословенског индустријалца и тадашњег градоначелника Владе Илића. Први становници били су лавови, леопарди, бијели и мрки медвједи, вукови, неколико врста мајмуна, егзотичних биљоједа и птица.

Тада је Зоо врт обухватао три и по хектара површине, да би послије био проширен на седам, а затим и на четрнаест хектара. Имао је и скроман тераријум и акваријум. Средишњи дио, „у природном стању”, грађен је 1940. Врт је био популаран, 1939. било је близу 400.000 посјетилаца.

У Другом свјетском рату врт је погођен током нацистичког бомбардовања Београда априла 1941. године, када су, према ријечима тадашњег директора Александра Крстића, погинули и људи из околних зграда, који су се тамо крили мислећи да зоо врт неће бити мета напада.

Три године касније, зоо врт је бомбардован и од стране савезника. Због разарања током рата већи дио животињског фонда је изгубљен, као и седам хектара земљишта.

За данашњи имиџ врта заслужан је српски вајар Вук Бојовић, који је био на функцији директора од првог маја 1986. па све до своје смрти у септембру 2014. године.

Најпознатији становник Зоо врта

Најпознатији, али и најстарији становник Зоо врта је алигатор Муја, који је у калемегданске зидине стигао 1937. године, а процјењује се да је већ тада имао двије или три године. Био је дио великог контигента животиња, које су у Београд стигле из неког њемачког Зоо врта.

О премјештању Зоо врта на обод града говорило се још 2009. године, како би имао више капацитета и за животиње и за посјетиоце. Међутим, од идеје се одустало јер је тада утврђено да би евентуално премјештање на обод града захтијевало огромна средства и да би смањило број посјетилаца током године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана