Селаковић поручио Шмиту: Срби имају тешку историју којом се поносе и никакво наметање није добро

Срна
Селаковић поручио Шмиту: Срби имају тешку историју којом се поносе и никакво наметање није добро

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је поводом најава Кристијана Шмита да ће се он "позабавити програмима и уџбеницима историје", да Срби имају своју историју којом се поносе и да никакво наметање никоме ништа није донијело добро.

Селаковић је истакао да је српска историја тешка, слободарска, херојска и да се српски народ поноси њом.

"Срби су народ који је у борби против нацизма озбиљно страдао и дао велике жртве, преживео Јасеновац. Врло добро знамо, нарочито у периоду комунизма, шта нам је доносило прекројено и извитоперено учење историје", рекао је Селаковић за Телевизију "Пинк".

Према његовим ријечима, врло јасно је прописано и Дејтонским мировним споразумом шта је надлежност ентитета.

"Знам да смо заједно са колегама из Републике Српске радили на уједначавању наших програма", рекао је он.

Селаковић је нагласио да српска дјеца, гдје год да живе, треба да уче српску историју ако је то могуће и ако иза тога стоји организовани систем образовања како је то у Србији и у Републици Српској, никога не вређајући, говорећи и интерпретирајући чињенице онако како историјска наука налаже, а не политичари.

"Историја је озбиљна наука. Колико знам, у Србији озбиљни људи пишу историјске уџбенике, према томе уверен сам и у Републици Српској", закључио је Селаковић.

Кристијан Шмит рекао је недавно да ће се он ангажовати у вези са наставним програмима историје у Републици Српској и ФБиХ јер му је, између осталог, проблематично што српска дјеца у Српској, али и дјеца других националности, имају различите програме из историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана