Селаковић: Да сваки дан живимо као Кочић за слободу и јединство

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Министар културе Србије Никола Селаковић поручио је данас у Стричићима, родном мјесту књижевника Петра Кочића, да Срби треба сваки дан да живе онако како је живио Кочић и његови савременици за слободу и јединство српског народа.

"Не постоји личност у чијем животу, књижевном опусу, делу је израженија та жеђ за српском слободом као што је то живот и дело Петра Кочића. Не постоји особа кроз коју може боље да се разуме биће нашег народа као што је то Петар Кочић", рекао је Селаковић у обраћању на манифестацији 59. "Кочићев збор".

Селаковић је рекао да Срби читају Кочићева дјела, али да, нажалост, то не раде они који би жељели да одлучују судбинама српског народа.

"Често ти са стране који долазе да нам деле лекције и причају нам чему ми то, уствари, треба да тежимо, како треба да се понашамо, шта треба да радимо кажу да ми у прошлости ништа нисмо разумели, а нема бољег места нити повода да им кажемо да управо они нису ништа разумели. Нису разумели јер нису читали, између осталих, и Петра Кочића", рекао је Селаковић.

Он је најавио да ће се Министарство културе Србије, до наредног "Кочићевог збора", потрудити да нека од Кочићевиг дјела преведе на три језика – енглески, француски и њемачки.

"Да свакоме од оних који нас нису разумели пошаљемо по један примерак тих књига да би им на најбољи могући начин пружили прилику да нас разумеју", истакао је Селаковић, који је и специјални изасланик предсједника Србије Александра Вучића.

Селаковић је присутне поздравио у име Вучића и премијера Србије Милоша Вучевића, те навео да је његово присуство потврда да оно што су предсједник Републике Српске Милорад Додик и Вучић прије 10 година започели заједно јесте да као јединствен и недјељив српски народ слави и обиљежава све личности и догађаје из прошлости, који свједоче јединству српског идентитета.

"Државе могу бити различите, политика и границе промењиве категорије, али једна ставр се не мења – ми смо један народ који говори једним језиком који твори једну културу", закључио је Селаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана