Селак: Већина чланица УН одбацила стигматизацију Срба

Срна
Селак: Већина чланица УН одбацила стигматизацију Срба

БАЊАЛУКА - Социјалистичка партија Српске (СПС) одлучно одбацује стигматизацију српског народа од стране дијела међународне заједнице, која је усвајањем резолуције о Сребреници доказала да је велики дио свијета изгубио рацио за сагледавање истине, поручио је предсједник ове партије Горан Селак.

"Резолуцијом, која нема општеобавезујуће дејство, Срби неће ништа изгубити, а Бошњаци ништа неће добити. Овај покушај стигматизације цјелокупног српског народа представља неприхватљив чин политичке манипулације и селективне правде. СПС сматра да овакви потези не доприносе помирењу и изградњи стабилне будућности у региону, напротив, додатно продубљују подјеле и тензије међу народима", рекао је Селак за Срну.

Он је додао да већина земаља чланица УН није дала "зелено свјетло" поменутој резолуцији, што додатно обезвређује једностране акције бошњачких дипломата усмјерене против Републике Српске и Републике Србије.

"СПС се залаже за поштовање свих жртава и за истинску правду која ће омогућити трајни мир и суживот на овим просторима. Српски народ је највећи страдалник 20. вијека на Балкану и цинично је и неправедно да се етикетира од оних који су починили најмонструозније злочине које историја памти. Позивамо све политичке актере и међународну заједницу да се окрену ка дијалогу и сарадњи, а не ка реторици која продубљује међунационалне сукобе", поручио је лидер СПС-а.

За резолуцију су гласале 84 земље, а 87 је било уздржано или против, док 22 чланице Уједињених нација нису гласале.

Овај документ, инициран без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искучиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана