Селак: Уставни суд БиХ узрок нестабилности

ГС
Селак: Уставни суд БиХ узрок нестабилности

Након што је Уставни суд БиХ данас измијенио сопствена Правила о одгађању сједнице Суда, ако сједници не присуствују троје судија из ФБиХ и један из Републике Српске, Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске - СПС, изјавио је да је Уставни суд БиХ једини суд те врсте који самостално креира правила према којима поступа.

“Поступање Уставног суда БиХ по сопственим Правилима није у складу са демократским принципима и владавином права. Правни нонсенс је да једна институција сама доноси обавезујућа правила према којим затим дјелује. БиХ је одавно требала да донесе Закон о Уставном суду, којим би и стране судије биле изопштене из његовог састава, а којим би била дефинисана сва важна питања везана за састав, надлежност и процедуре Уставног суда. Док се то не догоди, БиХ не може бити и није суверена земља, а брисањем поменутог правила Уставни суд уствари покушава да избрише уставну гаранцију конститутивности народа.”, изјавио је лидер СПС-а.

Селак је поводом случаја судије Кнежевића додао да Република Српска има право да упути позив било којем лицу именованом у име Српске да размисли о свом даљем ангажману у заједничким институцијама или да исту напусти.

“Посљедњом одлуком Уставни суд БиХ је учинио још један корак ка маргинализацији Републике Српске и српског конститутивног народа. Уставни суд БиХ је себи омогућио несметано доношење одлука без судија из Републике Српске и свима је јасно да ће сада бошњачке судије са судијама странцима убрзано усвајати одлуке на штету Српске. Овакве одлуке немилосрдно гурају БиХ у правну неизвјесност и нестабилност”, закључио је Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана