Селак: Уставни суд БиХ је пријеки суд за Србе

Срна
Селак: Уставни суд БиХ је пријеки суд за Србе

БАНЈАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак изјавио је да Уставни суд БиХ постаје пријеки суд за Србе и да оживљава злогласну максиму из доба турске окупације - кадија те тужи, кадија ти суди.

”Посљедњом својом одлуком Уставни суд БиХ је наставио давно започети процес угњетавања Срба и одузимања права Републици Српској. Правни је нонсенс да у саставу Уставног суда имамо судије странце, стога приоритет политичарима из Српске треба да буде одстрањивање страних судија из Уставног суда”, изјавио је Селак.

Предсједник Социјалистичке партије Српске је напоменуо да је Европска унија поставила БиХ 14 приоритета који се морају испунити на путу ка ЕУ.

“Сматрамо да уређивање састава Уставног суда БиХ мора да буде приоритет над приоритетима и да не требамо отварати ниједну тему у БиХ све док се не ријеши проблем Уставеног суда”, додао је он.

Селак је нагласио да у модерним правним системима не постоји суд какав Уставни суд БиХ.

“НЈегов састав, начин одлучивања и врсте одлука неодољиво подсјећају на мрачна времена турске окупације када је кадија и тужио и судио. У 21. вијеку нема мјеста једној тако ретроградној институцији”, закључио је Селак.

Уставни суд БиХ ставио је ван снаге Закон о непримјењивању одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана