Селак: Српском националном бићу је потребна слога

Срна
Селак: Српском националном бићу је потребна слога

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Српске /СПС/ Горан Селак сматра да је сазрело вријеме да се и у Републици Српској успостави сарадња свих партија у рјешавању кључних проблема на нивоу БиХ - општи савез за Српску који би ујединио све политичаре, интелектуалце, привреднике и грађане, како би се на лакши начин одбранилиа Српска.

“Ако је Србији потребан српски блок, тим прије је такав вид политичког дјеловања потребан и Републици Српској и српском народу у БиХ”, рекао је Селак наводећи да се у Србији рађа идеја политичког груписања у српски блок, те да је и даље жива крилатица о српском свијету.

Према његовим ријечима, ако је Србији потребан српски блок, тим прије је такав вид политичког дјеловања потребан и Републици Српској и српском народу у БиХ, саопшетно је из СПС-а.

“Идеје о окупљању српског националног бића по правилу изазивају незаслужене критике. Противници оваквих идеја у први план истичу тзв. српску хегемонију, иако су и они свјесни да српски народ тежи искључиво очувању својих права, територија, историјског и културног насљеђа, Светосавља и српског језика и ћирилице, при томе не угрожавајући било кога другог или другачијег”, рекао је Селак.

Он је истакао да по аутоматизму идеје српског свијета, српског блока или уједињења наилазе на осуде.

“Јасно је да се наше комшије плаше српске слоге. Међутим, нама нимало не сметају заједнички политички наступи других народа, којима свједочимо. Примјера ради, Хрватски народни сабор окупља све хрвтске странке у БиХ и јединственом снагом се бори за остваривање права тог конститутивног народа. Идеје о заједничком дјеловању свих или већине српских странака су увијек добро дошле”, повлачи паралелу Селак.

Он је подсјетио да је СПС више пута позивала на српско јединство поводом круцијалних и национално важних питања.

“Чини нам се да је сазрело вријеме да се и у Републици Српској успостави сарадња свих партија приликом рјешавања кључних проблема на нивоу БиХ. Такав савез не мора имати префикс коалиција или странка, нека то буде општи савез за Српску који би ујединио све политичаре, интелектуалце, привреднике и грађане, како бисмо на лакши начин одбранили нашу Републику Српску”, предлаже предсједник СПС-а.

Он је рекао да треба слиједити примјер Срба из Црне Горе који су се након деценија тортуре, слогом, заједништвом и литијским сабрањем изборили за бољи статус и права.

“Разједињени смо свакоме лак плијен, а када смо сложни не постоји та опасност коју не можемо отклонити или навала коју не можемо побиједити”, закључио је лидер СПС-а Горан Селак.

Селак је свим православним вјерницима честитао Бадњи дан и Божић уз традиционални поздрав - Мир Божији, Христос се роди!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана