Селак: Смрт је била лакша од живота у Јасеновцу, али живот је побједио

ГС
Селак: Смрт је била лакша од живота у Јасеновцу, али живот је побједио

ЈАСЕНОВАЦ - Поводом 78 година од пробоја посљедњих логораша из монструозног логора смрти Јасеновац, предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак изјавио је да ће српски народ заувијек чувати сјећање на стотине хиљада предака, који су на најсвирепије начине системски убијани за вријеме трајања злочиначке и геноцидне НДХ.

-Званична државна политика геноцидне и квислиншке творевине НДХ за циљ је имала потпуно уништење српског националног бића. Јасеновац је највећи, али само један у системима логора смрти који су егзистирали током Другог свјетског рата. Геноцидни циљ и намјера оличени су и кроз чак 57 непоновљиво језивих и свирепих начина ликвидације, која је највећим дијелом вршена у Доњој Градини - изјавио је Селак.

Предсједник СПС-а подсјећа да је логор смрти Јасеновац сијао смрт до самог завршетка Другог свјетског рата, те да невјероватно звучи чињеница да ослободилачке снаге нису ни покушале ослободити преостале логораше.

-Јасеновац је, на површинама шест пута већим од Аушвица, прогутао скоро милион Срба, Јевреја, Рома и других. Многи наши преци заувијек почивају на пољима смрти, у преко стотину масовних гробница Доње Градине. Као достојни потомци јасеновачких мученика, морамо се бескомпромисно изборити са ревизионизмом и покушајима умањивања броја жртава. Ревизионизам би представљао други геноцид на истим жртвама, што никада нећемо допустити - нагласио је лидер СПС-а.

Након што је 700 жена побијено 21. априла 1945. године у Јасеновцу, напуштени од свих и препуштени усташкој ками, последњи логораши кренули су у одлучујући пробој. Само их је 117 преживјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана