Селак: Школовати кадар за судску и полицију у КПЗ

ГС
Селак: Школовати кадар за судску и полицију у КПЗ

Предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС) Горан Селак рекао је да би Судска полиција требало да функционише у оквиру Министарства правде и да је потребно бирати компетентне људе са респектабилним искуством у систему извршења кривичних санкција, а да се већа пажња мора посветити едукацији особља у казнено-поправним установама.

"Предложио бих да се у оквиру Полицијске академије МУП-а обавезно и у свакој класи школује одређени број полицајаца за потребе Судске и полиције казнено-поправних установа у Српској. На овај начин постигла би се унифицираност и адекватна обученост свих полицијских службеника", рекао је Селак.

Коментаришући бјекство кинеског држављанина из Казнено-поправног завода Требиње, лидер СПС-а је рекао да се строго мора водити рачуна приликом избора руководиоца у специфичним и безбједносно ризичним установама, саопштено је из СПС-а.

Одговарајући на питање о стању безбједности у Републици Српској, са освртом на два скорашња бјекства притворених лица из институције Српске, Селак, који је дугогодишњи руководилац у систему извршења кривичних санкција, оцијенио је стање безбједности у Републици Српској као задовољавајуће.

"Сагледавајући недавно бјекство из суда у Бањалуци, прво бих нагласио да је коријен проблема у чињеници да Судска полиција није одговорна извршној власти, која је оперативнија и динамичнија, већ је под директном контролом судске власти, односно код нас Врховног суда Српске, што је незабиљежен случај у региону. Судска полиција би требало да функционише у оквиру Министарства правде, што би сигурно довело до повећања дисциплине и одговорности", сматра Селак.

Кинески држављанин побјегао је 19. новембра из Окружног затвора у Требињу, прескочивши зид и ограду током шетње по затвору, који је полуотвореног типа и није предвиђен за такве затворенике.

МУП Републике Српске у сарадњи са хрватским колегама лоцирало је у Хрватској Ивицу Мишковића, који је побјегао из Основног суда у Бањалуци 7. новембра, након што му је изречена четворогодишња казна затвора за тешко злостављање дјевојчице.

Коментаришући наводе министар одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који тврди да у Српској постоје војни кампови за обуку паравојних формација, Селак је рекао да Хелез већ дуже говори неистине, те да је Република Српска апсолутно посвећена миру и примјени Дејтонског споразума, а да поједини бошњачки политичари под хитно морају направити отклон од ратнохушкачке реторике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана