Селак: Сачуваћемо сјећање на Крајину

Агенције
Селак: Сачуваћемо сјећање на Крајину

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је поводом 29. годишњице злочиначке акције “Олуја” да Република Српска и Република Србија снажније него икад штите права српског народа ма гдје он живио, те да никад неће дозволити да у заборав падне трагедија крајишких Срба.

“И данас се још увијек питамо шта се дешавало са тзв. цивилизованом Европом почетком августа 1995. године. Зашто су сви ћутали, зашто су дозволили да мученички и слободарски српски народ, који је одувијек помагао свима, на крају буде протјеран са својих вјековних огњишта. Зашто су дозволили да се догоди најмасовније етничко чишћење након Другог свјетског рата, и то у срцу Европе. Остали смо ускраћени за одговоре на ова питања”, изјавио је данас лидер СПС-а.

Он додаје да и не очекује одговоре, али да очекује да се поштују права српског народа ма гдје он да живи, баш као што и Република Српска и Република Србија поштују права свих других.

“Док год се Српска и Србија буду заједнички сјећали овог страшног злочина и док год српска национална политика буде заснована на култури сјећања и народног окупљања, остаће заувијек сачувано памћење о храбрим Крајишницима који су само бранили своја огњишта, њиве, цркве и манастире. Вријеме је за сабирање, окупљање и заједништво. То нам не могу забранити. Нити нам могу забранити да вјечно у срцу чувамо успомену на Републику Српску Крајину”, поручио је Селак.

У Лозници ће данас бити обиљежена 29. годишњица “Олује” коју заједнички организују Република Србија и Република Српска. 

Злочиначка акција "Олуја", почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на тадашњу Републику Српску Крајину. Са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба. Евидентирано је 1.903 погинулих и несталих Срба, од којих је 65 одсто цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана