Селак: Поносни на снагу српског народа да донесе Устав Српске

Срна
Селак: Поносни на снагу српског народа да донесе Устав Српске

БАЊАЛУКА - Устав Републике Српске, који је претрпио много измјена дјеловањем високих представника, и данас представља угаони камен државности Срба са лијеве стране Дрине, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак поводом 31 године Устава Српске.

Селак је истакао да је уставност, снага и општа воља народа да произведе устав, кључна државничка одлика српског народа и Републике Српске.

Он је напоменуо је усвајањем Устава Републике Српске изражена општа воља за останком Српске у заједници са Србијом и Црном Гором.

Селак је додао да се важећи Устав, по значају, може поредити са Сретењским уставом, јер су оба српска устава уобразила државничку идеју и организовала српски народ у чврсту заједницу, ударајући тако темеље за даљи развој државности.

Он је указао да је неопходно стално подсјећати да је Устав Републике Српске усвојен у мирнодопском периоду, те да је државност наше Републике заокружена прије почетка одбрамбено - отаџбинског рата.

"Најприје треба да изразимо захвалност вођству Републике Српске и посланицима који су у предратном периоду, 28. фебруара 1992. године одлучили да, доносећи Устав Републике Српске, заштите државност српског народа, његова права, али и сва грађанска и људска права и слободе", рекао је Селак.

Дјеловањем високих представника и наметнутим одлукама, каже Селак, Устав Републике Српске претрпио је недопустиво много измјена, те би се стога у будућности требало посветити свеобухватној уставној ревизији.

"Иако је садржина Устава, наметањем великог броја амандмана, измијењена, и данас Устав Републике Српске представља угаони камен државности Срба са лијеве стране Дрине. Поносни смо на снагу нашег народа, који је у тешким временима изњедрио највиши правни акт, који и данас представља темељ наше државности", закључио је Селак.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, а након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана