Селак: Они који славе етничко чишћење заслужују само жаљење

Срна
Селак: Они који славе етничко чишћење заслужују само жаљење

БАЊАЛУКА- Августовски погром током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ и протјеривање стотина хиљада Срба из Крајине је највеће етничко чишћење у Европи и злочин за који нико није процесуиран и жалосно је што у 2022. чланица ЕУ тај дан прославља ругајући се жртвама и прогнанима, поручио је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак.

Он је нагласио да земља и народ који своју државност заснивају на геноциду заслужују првенствено сажаљење.

-Из досадашње историје требало би да смо сви научили важну лекцију, а то је да страним господарима на Балкану рок трајања никад није дугачак -истакао је Селак.

н је навео да Хрватска данас очигледно има подршку ЕУ и међународне заједнице да слави етничко чишћење, али ће брзо доћи дан када ће тога да се стиде и као народ и као држава.

-Гледајући и слушајући највише хрватске званичнике и њихову прославу, нормалан човјек може да осјети само сажаљење према нормалним грађанима Хрватске. Поруке мржње, ратно хушкање и изругивање жртвама и прогнанима не могу донијети ништа добро, ни Хрватској, али ни региону - напоменуо је Селак.

Он је истакао да Република Српска и Србија никад више неће и не смију дозволити да Срби као народ буду жртве геноцида, те да је дужност данашњих генерација да сачувају сјећање на страдале.

-Једина исправна политика српског народа је јединство и међусобна подршка и то смо могли да научимо на безброј примјера у прошлости. Подршка нашем народу на Космету, подршка повратницима у ФБиХ и Хрватску, јачање веза са дијаспором и чврста сарадња Српске и Србије су услови да нам се више никад не дешавају погроми и покољи - поручио је Селак.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији „Олуја“ је, према евиденцији „Веритаса“, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана