Селак: Не јењавају притисци на Српску и Србију

ГС
Селак: Не јењавају притисци на Српску и Србију

Република Српска прати званични став Србије када је у питању војна неутралност и однос према НАТО. Јесмо за сарадњу, али нисмо за чланство.

Сасвим је природно да Српска прати ставове Србије. Исто тако Хрвати у БиХ прате политике Хрватске, а Бошњаци су загледани у Турску, рекао је предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак, гостујући у јутарњем програму Информер ТВ.

Он је говорио о притисцима на Српску и Србију који не јењавају већ само мијењају појавне облике.

Селак је додао да су и представници НАТО поручили да тој организацији одговара тренутни статус односа са БиХ који подразумијева само сарадњу.

- Међутим, ми се суочавамо са тензијама које пласирају Бошњаци. Република Српска је за мир, компромис, стабилност и досљедно поштовање Дејтонског споразума који је једини правни оквир који обезбјеђује постојање БиХ. Унутрашњи договор је неопходан, док свако наметање вуче БиХ у прошлост – јасан је Селак.

На питање водитељке да прокоментарише притиске на Србију и Српску, Селак је рекао да они никад нису били већи, али да храбри чињеница да руководства Српске и Србије воде усаглашену политику.

- Притисци се само појачавају мјењајући појавне облике. Важно је да будемо сложни, а посебно је важна подршка матице Србије. Резулоција коју покушава да издејствује Њемачка служи само да се прикрију њихови и злочини НДХ у Другом свјетском рату – поручује лидер СПС.

Он каже да Срби нису реметилачки фактор, већ су то они који инсистирају на разним резолуцијама.

- Ми смо слободарски народ, народ компромиса и дијалога. Проблема имамо исувише, које морамо договором и без икаквих наметања да рјешавамо – закључио је Селак који се у програм Информера укључио из Пекинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана